Accesoriile utile unui ciclist desavarsit

casti ochelari ciclism

Conform ciclistilor cu experienta, detaliile sunt cele mai importante in momentul in care va urcati pe bicicleta. In speta, exista un asa zis echipament fundamental, din care nu trebuie sa lipseasca pantalonii, tricoul si pantofii, insa oare aceasta distributie este de ajuns pentru persoanele care vor sa atinga culmile cele mai inalte ale performantei?

Specialistii si cei care practica de foarte mult timp acest sport vor spune ca nu, adaugand pe lista accesoriilor casti si ochelari ciclism, incalzitoare pentru membrele inferioare si pentru cele superioare, maiouri, huse de pantofi si, nu il ultimul rand, sosete de inalta calitate.

Incalzitoarele

Foarte utile in momentul in care aveti de-a face cu temperaturile oscilante. Nu este de gluma cu acestea, mai ales in cadrul curselor de primavara, cand vremea nu poate fi numita altfel decat „capricioasa”. Luandu-ne o marja de eroare, putem spune ca vremea devine chiar periculoasa in astfel de circumstante,  iar incalzitoarele pentru maini si pentru picioare reusesc sa atenueze pericolul racelilor si al gripelor spontane. Recomandate pentru a fi purtate la inceputul cursei, accesoriile sunt facil de manevrat, ele putand fi adaugate si in timpul traseului, mai precis in momentul in care ciclistul simte un anumit disconfort termic.

Baselayer-ul

Desi nu are forma unui maiou, aceasta este piesa vestimentara care respecta indeaproape rolul maioului clasic. De ce spunem asta? Pentru ca baselayer-ul este folosit direct pe piele, fiind purtat pentru a elimina orice tip de umezeala. Din cauza efortului depus in timpul traseelor, fie ele plate sau montane, ciclistii obisnuiesc sa transpire foarte mult, lucru care poate deveni periculos din punctul de vedere al sanatatii.

Neavand un strat care sa aboarba toata aceasta umezeala, corpul devine predispus diverselor afectiuni. Exista mai multe tipuri de baselayere, unele reusind sa absoarba in propria lor structura particulele de apa, in timp ce altele sunt configurate din materiale care permit transferul umezelii, lansand apa sa ajunga intr-unul dintre stratele superioare.

Casca

Rolul acesteia este foarte important si are legatura cu protectia pe care o ofera la nivelul capului. Pentru ca, oricat de siguri ati putea fi pe propriile abilitati de pedalare, intotdeauna exista riscul de a ajunge victima unei cazaturi, fie din neatentia voastra, fie din lipsa de concentrare a celorlalti ciclisti.

Daca vizati performantele, atunci alegeti sa investiti intr-o casca de bicicleta realizata dintr-un material foarte usor, optand pentru o forma aerodinamica.

Ochelarii de ciclism

Nu, nu este recomandat sa mizati pe ochelari de bicicleta obisnuiti pentru ca modelele respective nu va protejeaza la fel de bine ochii. In plus, ochelarii configurati special pentru ciclism sunt mult mai comozi, asezandu-se exemplar pe fata. Nu in ultimul rand, exista trei tipuri principale de lentile pe care le puteti alege, cele neutre fiind recomandate zilelor obisnuite, cele inchise la culoare fiind ideale pentru razele puternice ale soarelui, in timp ce lentilele luminoase ofera o buna vizibilitate in timpul ploilor.

Husele de pantofi

La fel de importante precum sosetele alese, husele beneficiaza si de un plus de atentie estetica din partea producatorilor, ceea ce le ofera mai multa popularitate in randul ciclistilor pasionati. Cu toate acestea, rolul lor este acela de a oferi protectie impotriva temperaturilor scazute, mai ales prin prisma materialelor care sunt folosite in realizarea designului lor.

Vorbim despre tesaturi termoizolante care devin utile in cursele cu ploaie. In mod normal, exista mai multe categorii de huse pentru pantofi, unele fiind utilizate strict pentru gradul lor de impermeabilitate, in timp ce altele sunt folosite pentru conservarea pretiosilor pantofi de ciclism.