Calatoria interioara,efectul lecturii

Calatoria interioara,efectul lecturii

Lectura are multe beneficii asupra “sanatatii mentale”. Imbunatateste memoria, deoarece practic se poate spune ca cititul este ca un antrenament pentru creier. Pe langa acest aspect, cititul ne ajuta sa corelam mai usor anumite concepte intre ele si mai ales sa intelegem simbolurile in care am evoluat, dar mai ales in alte societati. Pe langa aceste aspecte benefice ale lecturii, despre care se poate spune ca se concretizeaza intr-o oarecare masura (ajutandu-ne sa fim mai capabili de a socializa intr-o maniera rationala si matura), unul dintre principalele beneficii ale cititului este ca te conecteaza cu tine insuti, cu ceea ce iubesti si cu ceea ce urasti, cu visurile, dezamagirile si frustrarile tale, intr-o maniera pur intriseca. Lectura face ca “rotitele imaginatiei” sa se invarta si astfel te apropie foarte bine de eul tau, intr-o lume in care adeseori suntem fortati sa ne concentram doar asupra supraeului.

Calatoria interioara, efectul lecturii

Lectura ne ajuta sa ne destindem si sa intram in aceasta “calatorie interioara” a sinelui, unde ne confruntam cu noi insine, cu temerile si angoasele noastre, dar si cu visurile, sperantele si iluziile noastre. Se poate spune ca fiecare carte care reprezinta pentru noi o lectura interesanta se transforma intr-o anumita calatorie interioara, de la ceva spre altceva. Cand incepi sa o citesti, iti seteaza anumite asteptari pe care apoi finalul le poate implini sau restructura intr-o maniera care te “socheaza” intr-o maniera pozitiva. Iata cateva exemple de astfel de calatorii!

Calatoria de la “haos” la integrarea si acceptarea lui

Exista unii autori care prezinta, in cartile lor, anumite situatii care pot fi caracterizate de acest “haos”. Personajele, din diferite motive, sunt unele tulburate, iar conflictele interioare sunt corelate cu acelea exterioare. Finalul cartii insa te aduce intr-un loc unde acest haos este rezolvat (iar felul particular in care are loc depinde de stilul literar al fiecarui autor). O scriere sugestiva pentru aceasta calatorie este cartea Fata disparuta scrisa de Gyllian Flynn. Prin povestea protagonistilor si modul in care este prezentata aceasta, Fata disparuta reprezinta practic chintesenta acestei calatorii.

Calatoria de la visuri uneori frante la implinire de sine

Exista unele carti care sintetizeaza aceasta calatorie ca un fel de bildungsroman, de evolutie a personajelor principale, care pornesc adeseori dintr-un punct in care vor sa schimbe ceva, sau o trauma le-a restructurat intreg sistemul de valori si credinte, iar la final ajung sa rezolve aceasta situatie, ajungand intr-un loc in care se simt implinite, multumite de propria persoana si de relatiile cu ceilalti. Una dintre cele mai potrivite carti pentru aceasta lista este “Mananca, roaga-te, iubeste”, scrisa de Liz Gilbert (vezi aici – https://carturarul.ro/mananca-roaga-te-iubeste/). Practic, fiecare tematica a acestei carti reprezinta drumul protagonistei de la depasirea traumei la descoperirea sinelui.