Cresterea dolarului, explicatii si consecinte

curs dolar usd

In ultimul timp, dolarul a crescut intr-o maniera semnificativa, la un moment dat el depasind record dupa record. Nimeni nu ar fi crezut ca moneda americana va deveni atat de apreciata intr-un interval atat de scurt, desi existau o sumedenie de semne care trebuiau sa fie analizate mai precis de catre specialisti. Daca uimirea inca va patrunde in momentul in care urmariti graficul ce ilustreaza in prim plan acel curs dolar(usd) al zilelor noastre, iar prima tentativa ramane aceea de a-l compara cu graficele anilor trecuti, atunci ar trebui sa va ganditi la urmatoarele cauze:

Pornind din anul 2008, in Statele Unite ale Americii se inregistreaza cea mai diminuata rata a persoanelor care nu detin un job, respectiv a somajului. Numai in anul 2014 numarul locurilor de munca fusese amplificat cu aproximativ 250.000 de posturi, iar daca vom adauga locurile de munca puse la dispozitie si anul trecut atunci nu ne vom mai mira in momentul in care vom ajunge la un procent de circa 5% al somajului. Spre deosebire de mediul european, acesta este un mare plus.

Productivitatea care depaseste in fiecare an un alt record. Apogeul a  fost atins in cel de-al treilea trimestru al anului care a trecut, indexul fiind de aproximativ 107 puncte.

Constanta crestere economica a Statelor Unite ale Americii, in timp ce restul puterilor de pe glob se confrunta cu scaderi drastice. Singurul corp care a inregistrat anul trecut o crestere, ce-i drept una nesemnificativa (0,3%), a fost cel al Uniunii Europene.

U.S.A ramane cel mai important producator de gaze naturale si petrol, productiile depasindu-le pe cele ale rusilor cu aproximativ 500.000 de barili, pe o singura zi. Dezvoltarea acestei ramuri extractive nu poate conduce decat la o economie mult mai infloritoare si, implicit, la o apreciere a dolarului.

Multi ne-am lovit de cresterea semnificativa a dolarului in momentul in care am dorit sa achizitionam diverse produse din afara granitelor, produse ale caror preturi erau stabilite in dolar. La accesarea unui performant convertor BNR, observam ca 50 de dolari inseamna in momentul de fata 200,79 RON. De ce aceasta crestere sporadica? Ei bine, dolarul care intruchipa doar 3, 25 RON in luna iulie a anului 2014 ajunge astazi la pragul de 4,03 RON. Mai mult decat atat,  in luna decembrie a anului trecut dolarul depasea un al record, ajungand la  4,22 RON.

Cum ne afecteaza cresterea semnificativa a dolarului?

Printr-o analogie destul de simpla, mai ales daca ne gandim pret de cateva clipe la faptul ca majoritatea articolelor vestimentare, echipamentelor IT & Tech, electrocasnicelor si accesoriilor de casa & gradina pe care le cumparam au pe eticheta urmatoarea inscriptie: „Made in China”. Desi chinezii au propria lor moneda de lucru, economia lor se bazeaza foarte mult pe dolari.

Un argument ar fi reprezentat de faptul ca rezerva valutara in dolari a Chinei se ridica la pragul de 3, 9 trilioane de dolari, dintre care 40 de miliarde sunt sub forma de aur. Cum ne afecteaza acest lucru? Ei bine, orice companie din mediul european care doreste sa isi actualizeze stocurile sau sa se aprovizioneze din China trebuie sa se raporteze la pretul dolarului. Iar cum moneda europeana, euro, s-a depreciat in raport cu dolarul, atunci ea trebuie sa plateasca mai mult. In final, pentru a-si acoperi cheltuieilie neprevazute, consumatorul final va fi cel care se va confrunta la randul lui cu o crestere semnificativa a preturilor de la raft.