Cum alegem un generator electric pentru propria locuinta

generator electric

Pentru cei mai putin familiarizati cu ceea ce inseamna un generator electric, mentionam doar unul dintre aspectele pe care le consideram elementare: generatoarele electrice se folosesc indeosebi in momentele in care alimentarea cu energie electrica nu functioneaza la parametri optimi sau lipseste cu desavarsire.

Utilizate in special in industrie, datorita capacitatii lor de a asigura un flux continuu de energie electrica in vederea desfasurarii activitatii normale, generatoarele electrice au devenit o solutie chiar si pentru uz casnic, ele substituind cu succes reteaua de electricitate in perioadele de inactivitate.

In vederea alegerii unui generator de curent electric pentru propria locuinta, este necesar sa tineti cont de anumiti parametri care pot influenta functionarea ulterioara si randamentul oferit. Pornindu-se de la un buget alocat, se mizeaza pe mai multi parametri care pot influenta decizia de cumparare, de la capacitatea generatorului si pana la producator, modul de functionare, structura exterioara sau chiar combustibilul.

Intreaga actiune de cumparare a unui generator de curent poate fi asemanata cu un proiect de casa, esential fiind sa se tina cont de numerosi parametri in vederea obtinerii unui rezultat adecvat. Chiar daca nu sunteti un specialist in ceea ce priveste domeniul electric si, implicit, generatoarele de curent, puteti revizui cateva dintre caracteristicile acestor ansamble sau chiar sa apelati la un specialist, consultanta conducand in dese randuri la excluderea erorilor dintr-o decizie viitoare.

Criteriile de selectie a unui generator de curent electric

1. Combustibilul – De fapt, acest criteriu face referire la tipul motorului disponibil pe un generator de curent, probabil cea mai importanta componenta a unui astfel de ansamblu. In momentul de fata, motoarele generatoarelor electrice sunt fie pe benzina, fie pe motorina, in cazul uzului casnic recomandandu-se motoarele pe benzina, cealalta categorie fiind mult mai utila in industrie, datorita puterii sale mult mai ridicate.

2. Puterea oferita – Anterior am ajuns cu discutia in jurul unei constante care poarta numele de putere si care are o importanta in alegerea generatorului prin prisma faptului ca potentialul cumparator are nevoie de anumite calcule in vederea acoperirii consumului total. Calculul se face in functie de consumatori, cele doua categoriii, inductivi si rezistivi, oferindu-va posibilitatea sa mizati pe un anumit generator electric, cu o capacitate care sa asigure functionarea tuturor consumatorilor la capacitate maxima.

3. Tensiunea – La fel de importanta este si tensiunea oferita de un generator, puterea fiind doar una dintre caracteristicile electrice de luat in calcul. Fiind vorba despre uz casnic, distingem doua tipuri de generatoare electrice, unul monofazat, care ofera o tensiune maxima de 230V, in timp ce o alta categorie poarta numele de generatoare electrice trifazate si pot oferi o alimentare cu energie electrica atat consumatorilor care folosesc o tensiune de 230V, cat si celor care solicita o tensiune de 380V.

4. Carcasa – Un factor determinant prin prisma faptului ca anumite generatoare electrice vor fi utilizate in exterior, drept pentru care se va miza pe o carcasa ceva mai solida, capabila sa protejeze ansamblul de umezeala si alti factori de mediu.

5. Sistemul de pornire – Nu este un factor esential insa poate fi elementul care va permite sa utilizati generatorul in anumite conditii. Am putea spune ca diferentele semnificative se traduc in nivelurile economice, un generator pornit cu ajutorul unei sfori fiind mult mai accesibil decat unul pornit electric sau chiar automat. Alegeti in functie de preferinte si evitati sistemele de pornire anevoioase, care va pun in situatia de a nu putea actiona generatorul in anumite circumstante.

6. Modul de lucru – In cadrul regimului de lucru, evidentiem un criteriu pe care l-am amintit si in primul paragraf, cel al combustibilului. Desi nu este obligatoriu sa mizati pe un generator de curent care ruleaza in baza unui motor pe benzina, este recomandat sa faceti acest lucru daca functionarea nu se intinde pe o durata mai mare de 10 ore. In caz contrar, pentru a nu pune in pericol fiabilitatea, optati pentru un generator pe motorina, capacitatea sa de functionare fiind una mult mai generoasa.