ARTISTII FAC LUCRURI TRAZNITE – CAPITOLUL 1: SID VICIOUS – SEX PISTOLS

Ati auzit de Sfanta Treime, aia speciala: sex, droguri si rock`n`roll. Mno, cateodata aia de sunt implicati in stilul de viata respectiv, uita complet aproape de sex si de rock`n`roll. Si le raman numai substantele magice, pe care se concentreaza din toate fiinta lor ca sa atinga Nirvana sau ceva.

Ca muzician, odata cu succesul, iti vin si alte lucruri pe cap, unele placute, altele mai putin placute: bani, faima, presiune si acces la absolut orice a dat natura sau laboratorul pentru a-ti reconfigura coordonatele circuitelor din creier si nu numai. Un intreg maldar de povesti sta ca marturie pentru ce se intampla atunci cand artistii derapeaza si aluneca in dependenta. Multe povesti au final tragic si colporta un mesaj moralizator cu rol de avertisment. Povestea de mai jos e una dintre ele.

In peisajul muzicii rock s-au auzit destule nazdravanii, dar nu s-a ajuns inca la asa extreme de genul sa-ti injunghii prietena mortal si dupa aia sa pretinzi ca nu iti amintesti daca ai omorat-o sau nu. Dar totusi s-a intamplat si asta. In rolul principal, Sid Vicious, basistul de la Sex Pistols, atarnat pana in maduva venelor de heroina. Intr-o dimineata de octombrie 1978 (anul in care trupa tocmai se dezmembrase), Sid Vicious se trezeste rupt in gura (ca de obicei), intr-o camera de hotel din New York, se duce la baie si ce-i vad ochii acolo? Intinsa pe podea, cu o rana urata in abdomen, zacea prietena lui, Nancy Spungen, proaspat plecata la cele vesnice. Ancheta politiei a concluzionat ca cutitul lui Vicious, care se volatilizase ca prin minune impreuna cu banii lui Nancy, constituise arma crimei.

Sid Vicious e pus sub acuzare de crima si incepe s-o dea in diverse la interogatorii. Intai a sustinut ca nu el a injughiat-o, pe urma s-a sucit si a zis ca nu-si mai aduce aminte nimic, pe urma a mai venit cu o teorie, cum ca s-ar fi certat nasol, au inceput sa se impinga si ea a cazut din greseala peste cutit. A fost arestat, dar nu a fost tinut in custodie asa ca incercat sa se duca si el dupa prietena lui, printr-o tentativa de suicid.

In decembrie 1978, s-a incaierat la un show rock si a fost din nou gabjit si bagat la parnaie. In februarie 1979, si-a achitat cautiunea si a iesit. Nemaivrand sa iroseasca nici o zi in plus, a bagat repede o supradoza de heroina, in ziua urmatoare, la o petrecere data de mama sa si a dat coltu`. A fost incinerat iar mama lui, romantica incurabila, s-a dus pe furis si i-a imprastiat cenusa peste mormantul prietenei lui. Fie ca garoul sa il astepte cuminte si pe lumea cealalta.

Fascinant, nu? Ramaneti pe fir pentru ca vor urma si alte povestiri nastrusnice. Nici nu stiti ce picanterii pierdeti.