Beneficiile unor pompe de caldura prin ochii consumatorilor romani

Unitate interioara pompa de caldura

In primul rand, trebuie sa stiti ca pompele de caldura urmeaza trendurile eco pentru un mediu inconjurator mai putin predispus la poluare. Reputatia lor a inceput sa creasca din 2008, cand vanzarile de pompe de caldura in Romania si alte mari tari europene au crescut cu 40%.

Energia termica furnizata de pompele de caldura este, in mod normal, suma caldurii extrase dintr-o sursa de caldura si energia pe care o utilizeaza pentru a conduce ciclul. Performanta acestor pompe de caldura este indicata de coeficientul de performanta (COP) care masoara performanta pompei de caldura in timpul unui anumit set de conditii de temperatura.

COP poate fi de asemenea definit de raportul dintre caldura furnizata de pompa si energia electrica furnizata compresorului. COP sau PER (Rata de Energie Primara) a sursei de caldura se refera la discrepanta dintre temperatura sursei de caldura si temperatura de iesire a pompei, un fenomen cunoscut si sub denumirea de ridicare a temperaturii.

COP-ul unei pompe de caldura optime este determinat exclusiv de temperatura de condensare si de temperatura de ridicare (temperatura de condensare – evaporare)

Utilizarea pompelor de caldura pentru reglarea temperaturii mediilor interne este economica datorita faptului ca are o durata mai scurta de achitare decat sistemele traditionale de incalzire si racire, astfel reducandu-se costurile de energie.

Care sunt avantajele pompelor de caldura?

Cand vine vorba de alegerea unei pompe de caldura, exista cateva lucruri care trebuie luate in considerare, cum ar fi:

• Climatul in care locuiti;

• Numarul de persoane care locuiesc in casa;

• Capacitatea la care va fi folosita pompa de caldura;

• Tipul casei sau cladirii in care va fi instalata pompa de caldura.

Desi exista anumite cerinte minime care trebuie luate in considerare atunci cand se decide instalarea unei pompe de caldura, beneficiile acestora sunt exceptionale. Lista de mai jos va clarifica cu siguranta de ce pompele de caldura sunt benefice pentru dumneavoastra si mediul inconjurator:

1. Durata medie de viata a unei pompe de caldura este de 20-25 ani, cu o intretinere anuala care trebuie efectuata de un specialist;

2. Pompele de caldura raspandesc uniform caldura sau frigul. In plus, nivelurile de umiditate raman destul de constante, deoarece nu exista componente de aer fortat, prin urmare, confortul suplimentar pe care il obtineti in propria casa;

3. Economisesc o multime de spatiu pentru ca nu exista cerinte de stocare a carburantilor;

4. Desi instalarea unei pompe de caldura necesita o investitie initiala considerabila, pe termen lung veti economisi bani pe incalzirea, racirea si costurile energiei electrice:

5. Ca urmare a energiei care vine din caldura interna a Pamantului, exista o sursa constanta de energie indiferent de vreme si nu exista dependenta de petrol. De asemenea, deoarece energia provine de pe Pamant si nu necesita combustibil, este o sursa de energie durabila si regenerabila, producand foarte putine gaze cu efect de sera;

6. Faptul ca sistemele de pompe de caldura au atat de putine emisii de CO2 le face una dintre tehnologiile recomandate si sustinute de guvernele din intreaga lume. In 2012, emisiile de CO2 legate de energie au atins un nou record de 31,6 gigatonne, 6,6 miliarde de tone de CO2 provenind din cladirile de incalzire.

Daca mai multe cladiri rezidentiale si comerciale ar incepe sa utilizeze pompe de caldura, ar contribui la reducerea emisiilor cu 1,2 miliarde de tone, ceea ce reprezinta aproximativ 6% din totalul emisiilor globale. Nu este surprinzator ca aceasta este una dintre cele mai mari reduceri pe care o singura tehnologie le poate oferi si este deja pe piata.