Care este cea mai buna undita pentru crap?

mulinete okuma

Crapul este un peste destul de dificil de pescuit, asadar, daca vrei sa il prinzi in undita, trebuie sa iti alegi ustensilele potrivite. Undita trebuie sa tina cont de foarte multe elemente, incepand cu temperamentul pescarului si terminand cu lungimea, rezistenta sau puterea pe care aceasta o are. An de an apar noi undite destinate crapului, asadar, daca esti un pasionat al pescuitului, este bine sa stai mereu cu ochii pe noutati, pentru a descoperi cele mai interesante tehnologii.

Poti opta pentru undite din carbon, mulinete okuma, undite din fibra sau chiar din kevlar si te poti bucura de solutii care sa iti creasca foarte mult sansele de a prinde cea mai mare captura. Atunci cand incepi cautarile pentru undita, cei trei parametri care conteaza cu adevarat si care vor decide achizitia sunt lungimea, puterea si actiunea.

Lungimea

De regula, lungimea unei undite destinate crapului trebuie sa fie situata intre 3.6 si 3.9 metri. Daca iti doresti o putere mai mare si vrei sa pescuiesti la distanta, atunci variantele mai lungi sunt cele potrivite pentru tine. Daca in schimb, vrei sa pescuiesti la distante mai mici, care nu depasesc 80 de metri, atunci cele de 3.6 metri sunt cele mai indicate. In cazul in care alegi sa pescuiesti din barca sau de pe malul unei garle, exista si undite cu dimensiuni mai mici. Acestea nu sunt totusi indicate pentru o persoana aflata la inceput de drum in ceea ce priveste pescuitul de crap.

Ceea ce este de retinut este faptul ca unditele foarte lungi sunt mai suple si au o actiune parabolica ce ofera un control mai bun asupra pestelui, in timp ce unditele mai mici sunt cele destinate pescuitului langa mal.

Puterea

Conform specialistilor Bigfish, acesta este un alt element esential in momentul in care alegi sa iti cumperi o undita pentru crap. Unitatea de masura a puterii unei undite este livra si de regula, unditele normaleau puteri care se incadreaza intre 2 si 4 livre. Alegerea puterii trebuie sa tina cont de mai multe criterii, cum ar fi distanta care trebuie sa fie atinsa, caracteristicile locului in care urmeaza sa pescuiesti sau specificul acestuia. Lacurile supuse la vanturi puternice sau raurile si fluviile foarte rapide necesita undite puternice, de cel putin 3 lbs, care sa reziste atat la fortele exercitate de peste, cat si la cele exercitate de vant sau de apa. De cealalta parte, helesteurile sau balastierele nu au nevoie de o undita foarte puternica, una de 2 lbs fiind suficienta.

Actiunea

Actiunea unei undite poate sa fie privita foarte subiectiv. Fiecare pescar percepe undita in felul sau si, de regula, o undita care este perfecta pentru o persoana poate sa nu fie atat de placuta pentru alta. Temperamentul, dorintele si modul de pescuit pot sa decida modul in care este realizata undita aleasa. Exista oameni care apreciaza unditele care le ofera senzatii tari si care le asigura faptul ca simt fiecare zbatere a pestelui si exista oameni care prefera unditele robuste , care isi fac pur si simplu treaba. Decizia este doar a ta!