Ce fac românii pentru a plăti mai puțin la factura de gaze?

Ce fac românii pentru a plăti mai puțin la factura de gaze?

An de an românii se întreabă adesea de ce plătesc prea mult la facturile de gaze. Dacă consumul de gaze este mai mare și factura de gaze va fi mai mare. Ceea ce nu înțeleg românii este că la fiecare an prețul gazelor naturale pentru consumatori crește. Acest lucru s-a întâmplat și în acest an. Deja prețul la gaze a fost majorat anul acesta cu 5,6% din data de 10 ianuarie, după cum au anunțat reprezentanții de la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei).

Furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni la un preț care este stabilit în funcție de evoluția cererii și ofertei de piață. Acest preț nu mai este stabilit de către autorități începând de la data de 1 aprilie a anului trecut.

Românii caută cei mai ieftini furnizori gaze naturale în București pentru a plăti mai puțin la factura de gaze. În București sunt mai multe opțiuni dar consumatorii trebuie să aleagă un furnizor care să le ofere mai multe avantaje în ceea ce privește reducerea cheltuielilor, posibilitatea de a nu plăti nimic suplimentar și mărirea confortului. Există o concurență mare între furnizori, fiecare încearcă să atragă clienții prin oferte mai avantajoase ca în anul trecut. Un avantaj poate fi o reducere la factura de gaze. De asemenea un alt avantaj este citirea contorului de gaze în fiecare lună pentru ca regularizarea să se facă lunar. În acest fel consumatorii sunt mai liniștiți, nu mai au stresul creat de faptul că apar surprize după trei luni la consum și costuri pe care nu le înțeleg.

Fiecare consumator care are suspiciuni în legătură cu datele de pe factura de gaze trebuie să se adreseze furnizorului cu care a semnat contractul. Dacă nu este satisfăcut de răspunsul primit în rezolvarea problemei poate să apeleze la ANRE, sau la protecția consumatorului.

Fiecare consumator are dreptul de a schimba furnizorul de gaze naturale dacă dorește un alt furnizor care are licență pentru realizarea acestei activități pe piața gazelor naturale. Dacă intră pe pagina www.anre.ro de pe Internet poate vedea lista cu furnizori de gaze naturale din România. Este important să aleagă un furnizor bun cu care să negocieze condițiile comerciale, dar și prețul de furnizare al gazelor naturale. Mulți furnizori au oferte avantajoase, concurența între ei fiind foarte mare. ANRE oferă și posibilitatea de a afla informații legate de ofertele de pe piață care permit compararea prețurilor la gaze naturale la diferiți furnizori. Acestea sunt prezentate pe site-ul ANRE.

Avantajele oferite de furnizorii de gaze naturale constau în prețul de furnizare, tipul de servici, durata contractului, condiții de plată și altele. Fiecare client trebuie să citească cu atenție contractul și clauzele contractuale. În aceste clauze pot fi introduse anumite obligații de plată în anumite condiții care trebuie să fie cunoscute. Foarte important de știut este și faptul că procesul de schimbare a furnizorului de gaze este simplu și gratuit (este interzis prin lege să se pună taxe sau tarife) și nu necesită modificări de ordin tehnic.

În contextul actual când gradul de poluare este foarte mare, o soluție foarte bună este energia eoliană care poate rezolva problema energetică globală. Aceasta este o formă de energie regenerabilă care se aplică la scară redusă. Costurile energiei eoliene sunt mult mai mici decât în cazul energiei produse de combustibili. Avantajul este emisia zero de gaze cu efect de seră, dar și de substanțe poluante. În cazul energiei eoliene nu se ard combustibili și nu se produc niciun fel de deșeuri.

Energia eoliană este o alegere excelentă pentru economia țării noastre. Potrivit RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană) din consumul național de electricitate un procent de aproximativ 35% este acoperit de energia eoliană. Țara noastră a produs 54 GWh prin turbinele eoliene. Acest lucru arată faptul că România se află în topul țărilor care au un procent ridicat de energie eoliană în consumul de electricitate. După România se află Danemarca cu un consum de 19 GWh și Irlanda cu 15 GWh.