Cum ne ajuta o certificare Microsoft?

microsoft

Oricine va intra pe un site de job-uri din Romania sau chiar din strainatate, poate vedea ca majoritatea slujbelor se refera la domeniul IT. De ce? Pentru ca tehnologia este cea care dicteaza mersul societatii si cursul vietii in majoritatea tarilor dezvoltate. Telefonul a inceput sa se comporte cu un calculator, din punct de vedere al performantelor, calculatoarele tind sa preia cat mai multe din activitatile oamenilor. Orice afacere, indiferent de domeniu, apeleaza la tehnologia de calcul. Asa se explica de ce avem neovoie de profesionisti in IT.

Sunt foarte multi oameni care stiu sa utilizeze un calculator si au cunostinte de programare, la un nivel de incepator sau avansat si cu toate acestea nu isi gasesc un loc de munca in acest domeniu. Slujbe in IT exista si chiar duc lipsa de oameni. Mai mult decat a stii sa lucrezi in domeniu, ai nevoie de o diploma. Companiile cauta oameni cu certificari, cauta oameni care pot sa garanteze cunostințele cu o diploma sau o calificare, eliberata de o institutie de incredere.

O institutie care ofera incredere oricarei companii, la nivel mondial, este Microsoft. Ce dovada mai buna sa ai ca stapanesti arta programarii, decat prin obtinerea unei certificari de la Microsoft.
Diplomele Microsoft se obtin in urma unor teste riguroase care pot garanta talentul in IT al unei persoane. Beneficiile tale sunt o slujba bine platita, recunoastere si nu in ultimul rand posibilitatea de a iesi in fata celorlalti care dispun de cunostinte, dar nu le pot dovedi.

Certificarea Microsoft se obtine in trei pasi. Fiecare treapta presupune stapanirea cat mai multor concepte teoretice si practice. Astfel nivelurile de calificare sunt: Asociat, Expert si Master.

Certificarea incepe de la nivelul Asociat care va confirma cunostintele in lucrul cu platformele de baza necesare in domeniul IT. Diploma obtinuta in acest program se numeste MCTS – Microsoft Certified Technology Specialist si va va confirma abilitatile in ceea ce priveste caractersiticile si functionalitatea tehnologiilor de la Microsoft. Pentru aprofundare, puteti alege dintr-o lista lunga de programe, printre care: Windows Server, Windows Client, Project Server, Visual Studio, Server Virtualization si multe altele.

Pentru ca tehnologia Cloud patrunde tot mai mult in randul organizatiilor, exista si oacreditare Microsoft in cloud computing, la nivelul de Asociat, numita MSCA – Micosoft Certified Solutions Associate. Aici se studiaza Windows Server 2008, Windows Server 2012 si SQL Server 2012. Abilitatile de utilizare a Windows Server se vor dovedi utile in foarte multe activitati din mediul de afaceri in care activeaza potentialii angajatori.

Nivelul Expert ofera certificarile MCITP – Microsoft Certified IT Professional si MCPD – Microsoft Certified Professional Developer. Obtinand certificarea MCITP va veti evidentia ca un profesionist IT care are cunostintele si abilitatile necesare pentru a lucra pe un anumit post din domeniu.

Daca la nivelul de Asociat veti invata sa utilizati mai multe programe din perspectiva de incepator, aici va veti axa pe un anumit software pe care il veti utiliza la nivel de avansat. MCITP acopera partea de administrare si puteti deveni adminstrator baze de date sau administrator de sistem al unei companii. MCPD aprofundeaza studiul programelor utilizate in dezvoltarea de software, cum ar fi Visual Studio, .NET Framework, Azure etc. O cariera in programare este asigurata prin obtinerea acestei diplome.

Si pentru nivelul de Expert exista programe echivalente pentru cloud-computing, care aprofundeaza studiul sofware-ului de dezvolatare aplicatii in mediul cloud: Microsoft Certified Solutions Expert si Solutions Developer.

Pentru nivelul de Master, cerintele de obtinere ale calificarii sunt mai multe si mai solicitante si presupun un studiu mai intens. Dar o data obtinuta o astfel de diploma, succesul in cariera este asigurat.