Cine nu s-a intrebat pana acum ce mananca, de fapt, atunci cand cumpara alimente din comert? Dupa ce incarcam cosul de cumparaturi, observam ca stim prea putin despre prea multe din ce mancam. Azi vom vorbi mai multe despre mancare si cum putem sa ne hranim mai sanatos.
Exista cateva reguli care tin de mancare si care pot fi aplicate pentru orice alte produse alegem sa cumparam. Mai jos gasesti cateva dintre „locurile” care ne dau informatii esentiale despre mancarea noastra.
Unde se ascund informatiile despre mancare
1. Clasificarile despre categoriile mancarurilor
Atunci cand iti cumperi mancaruri dintr-o anumita categorie, trebuie sa le acorzi atentie clasificarilor si sa stii la care se refera. Iata cele mai importante dintre ele.
- Oua: Vei gasi oua ecologice si universale. Insa, totul tine de categorie (0 – 3). Cu cat numarul este mai mic, cu atat ouale provin de la gaini crescute mai echilibrat.
- Carne: Carnea de ciorba va fi intotdeauna nepotrivita pentru orice alt fel de mancare. Unii producatori mentioneaza varsta animalului si cu ce a fost hranit, ca sa iti poti da seama ce si cum sa achizitionezi.
- Fructe si legume: Desi poate parea un pleonasm, exista produse cu o calitate indoielnica. Produsele de calitatea 1 sunt mai proaspete si bine intretinute decat cele de calitatea 2.
Eticheta iti ofera si mai multe informatii despre tara de provenienta a produselor. Inainte sa le achizitionezi, gandeste-te daca ele cresc in mod natural in acea tara. Un ulei grecesc, de exemplu, va fi intotdeauna de preferat unuia romanesc, deoarece acolo cresterea maslinilor face parte din agricultura traditionala.
2. Realitatea fermei
Daca iti plac lactatele si branzeturile, atunci ti le poti procura de la furnizori despre care poti afla mai multe informatii. O vizita la ferma iti va arata cum traiesc animalele, care este procedura de muls a laptelui, cum sunt hranite si mult mai multe.
Daca nu ai timp de o vizita, poti verifica pe site-uri precum Antoniniduea.ro. Acolo vei vedea ca exista mai multi factori care contribuie la un lapte gustos, cum ar fi temperatura optima, conditiile in care stau animalele si altele.
3. Site-uri specializate
Netul este nelimitat, insa informatia de acolo este intotdeauna filtrata. Poti afla mai multe despre mancarea pe care o doresti din doua surse:
- Site-urile producatorilor: De obicei, acolo vei gasi certificari, informatii despre cum sunt culese, plantate si ingrijite produsele si altele. Unele site-uri includ chiar si beneficii ale produselor lor pentru sanatate, dantura sau stare de spirit.
- Site-uri specializate: Site-urile despre anumite legume, fructe sau tipuri de carne au informatii precum beneficii si cu ce mancaruri pot fi combinate. Afla mai multe despre mancare inainte sa vezi cu ce alte garnituri o poti combina.
Despre mancare
Mancarea va fi intotdeauna un subiect de interes pentru multe si multi dintre noi. Poti afla informatii atat de detaliate despre mancarea pe care o consumi incat poti descoperi chiar si retete sau beneficii de care nu stiai. Mancarea procesata va fi intotdeauna supusa discutiilor, asa ca poti incepe o discutie noua despre cea naturala.
Studiaza-ti mancarea prin posibilitatile de mai sus, apoi descopera altele. Iti vei imbunatati meniul si iti vei sustine starea de sanatate!