Cum renunt la fumat?

fumat

Desi la ora actuala exista multe metode prin care un fumator poate limita acest viciu nu toate sunt eficiente.

Tratamentul ideal impotriva fumatului nu exista, sunt doar combinatii de factori, unii de ordin fizic, altii psihic care pot influenta in mod pozitiv reducerea numarului de tigari fumate sau eliminarea lor in totalitate. Printre cele mai cunoscute metode se numara plasturii, guma cu nicotina, injectiile si diverse tratamente psihologice (separarea obiceiului de a fuma de cele cu care se asociaza in mod obisnuit: consumul de cafea sau alcool, dupa masa etc.).

Desi nu sunt recomandate de medici ca si tratament in combaterea fumatului, in ultima perioada si la noi in tara au inceput sa fie foarte populare tigarile electronice. Acestea sunt niste dispozitive care elimina un abur similar ca aroma cu cel al unei tigari clasice cu avantajul ca nu contin atat de multe substante toxice (dintre care am aminti monoxidul de carbon si gudronul, responsabile de multe afectiuni pulmonare si cardiace). Tigara electronica este compusa dintr-un vaporizator, un acumulator electric si un rezervor pentru lichid. Principiul de functionare e simplu: lichidul scurs din rezervor este treanformat de vaporizator in abur, care este inhalat si apoi expirat. Experienta este extrem de asemanatoare fumatului clasic, fiind vorba de aceleasi arome. Trebuie precizat ca acest dispozitiv rezolva cele doua dimensiuni ale dependentei de tutun: cea fizica (prin prezenta nicotinei in componenta lichidului) si cea psihica (prin faptul ca gestul este acelasi).

Totusi trebuie mentionat faptul ca nu exista o atestare medicala, stiintifica a acestui dispozitiv si nu poate fi considerat infailibil. In cotrapartida, unele grupuri de cercetatori au constatat ca folosirea unei tigari electronice poate fi asociata cu succes unei reduceri substantiale sau totale a consumului de tutun. Aceasta inseamna ca in unele cazuri tigara electronica creeaza premizele renuntarii la fumat, chiar si la cel electronic. Diferitele concentratii de nicotina ale lichidului asigura cel putin eliminarea nicotinei din fumat (lichidele pot avea concentratii de la 0 la 30 mg/ml).

Datorita popularitatii acestui inlocuitor al tigarii clasice, pe piata au aparut numeroase modele. Cel mai vandut model la ora actuala este tigara electronica Ego (exista mai multi producatori), care se remarca printr-o autonomie si o siguranta in folosire ridicate.

In urma rezultatelor cercetarilor efectuate, precum si a numeroaselor experiente relatate de utilizatori se poate afirma ca tigarile electronice joaca un rol important in limitarea cantitatii de tutun consumate sau in unele cazuri in renuntarea completa la fumat. Trebuie tinut cont insa ca aceste calitati nu sunt inca sustinute de studii stiintifice care sa sublinieze inofensivitatea lor, desi nu exista in realitate cazuri care sa afirme contrariul.