Despre gheata carbonica si rolul ei in conservarea alimentelor

gheata carbonica

Cand ne gandim sa depozitam sau sa transportam hrana, trebuie sa gasim o modalitate de a o prezerva. Cateodata lada frigorifica nu este o optiune. Bunicul si bunica puneau carnea la afumat sau la saramura ca sa se pastreze o durata mai indelungata de timp. Tot ei stocau fructele si legumele recoltate in pivnite racoroase, cu o temperatura constanta. Noi la oras nu prea avem insa beciuri, si chiar si cele care sunt nu sunt construite pentru a conserva alimente. Totusi exista si alte metode alternative din ce in ce mai folosite, mai ales in state, unde este se pare o moda in a-ti face rezerve uriase pentru vremuri negre care au sa vina.

In multe cazuri ca mai buna metoda de a conserva hrana este cu ajutorul ghetei carbonice. Aceasta este dioxid de carbon in forma solida, inghetat la -78 de grade Celsius care se mentine rece mult mai multa vreme decat gheata normala si nici nu lasa reziduuri in urma. Motvul este simplu: CO2-ul trece din stare solida direct in stare gazoasa, sarind practic peste etapa lichida. Procesul se numeste sublimare si este unul dintre multele motive care au facut ca gheata carbonica sa aibe atatea intrebuintari.

Adesea oamenii sunt putin confurzi sau, sa spunem, dezinformati in legatura cu gheata carbonica si evita sa o foloseasca. Unii habar nu au de unde sa obtina acest produs. Altii se tem pur si simplu sa il foloseasca. Au impresia ca precautiile necesare sunt putin prea complicate si de aceea prefera sa se fereasca de ce nu inteleg. Multi se tem de greselile pe care le-ar putea face si de repercursiunile acestora.

Haideti sa ajungem la obiectul articolului nostru si veti realiza ca nu aveti de ce sa va fie frica atunci cand lucrati cu gheata carbonica. Ajunge o lingurita de gheata la o galeata de 15 litri cu alimente pe care vrei sa o depozitezi si sa o sigilezi. Cand punem pe iarna grau, faina, malai sau alte produse alimentare, procedura de urmat spune sa incepeti prin a turna cam 10 centimetri de grane in gbutoi (sau alte recipient sigilat in care stocati granele) inainte sa adaugati granulele de gheata. Facand acest lucru veti preveni craparea fundului butoiului din cauza inghetului puternic al metalului/plasticului/lemnului.

Dupa aceea, continuati sa adaugati restul de grane pana umpleti butoiul. Plasati capacul, fara sa il strangeti si asteptati circa o jumatate de ora. Dupa aceea strangeti cu putere capacul. Observati pentru inca jumatate de ora recipientul pentru a vedea daca se formeaza bule de aer. Daca acestea apar, ajunge sa desurubati usor capacul si sa lasati gazele acumulate sa iasa. Procedura nu este deloc complicata si nu exista niciun fel de riscuri atata timp cat plasati galetile undeva unde sa le puteti supraveghea pentru cateva ore. Verificati-le cu regularitate pentru a observa daca apar schimbari majore. Dupa cateva ore, puteti sigila complet butoiul sau galeata pentru ca granele au fost stocate cu succes.

Tineti minte ca gheata carbonica tinde sa se sublimeze destul de repede. Daca cumparati seara 500 grame de gheata, dimineata nu va fi probabil deloc, iar din cauza temperaturii scazute se va evapora la fel de repede si daca o pui in frigider. Cea mai buna metoda este sa pregatesti butoaiele si abia dupa aceea sa achizitionezi gheata si sa o folosesti pe loc. Vezi? Nu este magie si nici pericole extreme la care te supui folosind gheata carbonica la conservarea produselor alimentare. E simplu, usor si serveste scopurilor pe care ti le-ai propus, la preturi minime.