Cand vine vorba despre incheierea politelor de asigurare, majoritatea populatiei ridica din spranceana. Oamenii se impart deja in doua mari categorii: cei care realizeaza importanta incheierii unei polite care sa te puna la adapost de eventuale riscuri (legate de propria persoana sau de bunurile pe care le posezi) si cei care considera ca veniturile nu le permit sa incheie o astfel de polita, care pana la urma ramane un moft.
Daca vrei sa te pui la adapost de efectul unor evenimente ce tin in mare masura de hazard, poti sa cumperi o asigurare in Bucuresti (daca locuiesti in capitala) sau de la brokerii de asigurari din alte orase si contra unei prime de asigurare ti se garanteaza faptul ca in cazul unui eveniment neprevazut vei avea posibilitatea sa iti recuperezi cel putin ca valoare bunurile pierdute sau deteriorate. Acum exista o multime de oferte de asigurari online la preturi foarte bune, chiar mai bune decat cele oferite de brokerii de asigurari din oras.
Totusi, statul roman a impus incheierea unor polite prin intermediul legii. Acestea au devenit obligatorii, iar cei care nu incheie respectiva asigurare sunt pasibili de plata unor amenzi destul de usturatoare. Daca va numarati printre cei care detin o masina, atunci cu siguranta stiti ca periodic trebuie sa incheiati polita RCA (asigurarea de raspundere civila auto) care acopera pagubele pe care soferul asigurat le-ar putea produce unor terte persoane in eventualitatea unui accident pe care chiar el sa il produca. Astfel, statul a incercat sa evite ca soferii sa se mai dea in judecata pentru a-si recupera daunele.
De asemenea, in cazul in care va numarati printre cei care detin o locuita in proprietate, deja stiti ca incheierea unei polite de asigurarea a locuintei este impusa prin lege inca de anul trecut. Statul a sesizat faptul ca in ultima perioada au avut loc o multime de catastrofe naturale, de exemplu inundatiile din 2008, cat si iernile grele care au acoperit intreaga tara de zapada recent.
Astfel s-a constatat faptul ca bugetul de stat si cel al autoritatilor locale sunt insuficiente pentru a sustine reconstructia unor asezari intregi si ca daca fiecare proprietar ar contribui periodic cu o suma destul de mica, in cazul unor astfel de evenimente naturale neprevazute si deloc placute, companiile de asigurari ar putea sustine financiar populatia, iar acestia ar avea deci sa isi reconstruiasca locuintele si ar primi despagubiri care sa acopere valoarea bunurilor pierdute, care insa au fost asigurate in prealabil.
Trebuie sa recunoastem cu totii faptul ca incheierea unei asigurari este un lucru extrem de benefic deoarece ne ofera posibilitatea sa ne protejam atat bunurile, cat si viata in eventualitatea unor evenimente neprevazute.