La volan (5): poluare pe patru roti

Traficul pe soselele si strazile din Romania este o adevarata jungla. Nimeni nu contesta asta si este clar ca va mai curge multa apa pe Dambovita (ca si pe celelalte rauri si raulete) pana ce soferii mioritici vor ajunge la un grad de civilizatie si la o conduita comparabila cu a celor din tarile apusene. Nu are rost sa insist asupra faptului ca fara aplicarea drastica a legislatiei rutiere soferii nu-si vor schimba in veci comportamentul animalic si instinctual. Totusi, sunt anumite categorii de infractiuni si nereguli care se vad de la o posta si este incredibil ca nu sunt sanctionate de catre organele abilitate.

Nu exista zi in care sa nu ma intersectez in trafic cu 10-15 „masini” care lasa in urma lor un nor negru si dens de fum si noxe. Iar daca am „norocul” sa prind un godin de-asta pe 4 roti din urma, cu aerisirea pornita pe ventilatie exterioara … Dumnezeu cu mila, ca risti sa mori asfixiat sau cel putin sa faci accident. Asa ca mi-a intrat in reflex sa comut aerisirea pe ventilatie interioara in secunda in care detectez godinul in trafic.

Cum spuneam, nu inteleg cum pot circula bine mersi pe drumurile publice astfel de surse de poluare, fara ca politia sa se autosesizeze cel putin pentru a verifica daca este facut ITP-ul la zi. Daca nici astfel de prezente in trafic nu sunt sanctionate, atunci ce asteptari sa avem de la autoritati.