La volan (7): cutia neagra, versiune auto

In unele tari s-a introdus utilizarea unor cutii negre destinate monitorizarii comportamentului in trafic al conducatorilor auto. Companiile de asigurari au promovat un sistem de gestionare a nivelului primelor de asigurare pentru autovehicule, in functie de scorul obtinut de catre fiecare sofer. Cutia neagra monitorizeaza indicatori precum viteza, accelerarile si deccelerarile, schimbarile de directie, si in functie de acesti factori se stabileste conduita la volan a soferului.

Daca ai un scor bun, beneficiezi de o reducere a primei de asigurari, iar daca ai un scor slab, prima de asigurare creste.

Pe langa factorul financiar prezentat mai sus, sistemul are si un impact foarte mare in prevenirea accidentelor auto, din doua perspective:
+ Soferul este constient de faptul ca un stil de conducere agresiv va insemna un cost mai mare cu asigurarea si ca atare va avea tendinta de a-si temepera in timp comportamentul in trafic;
+ Se poate gestiona un sistem de avertizare in timp real a soferului, care poate primi 1-2 atentionari pana la aplicarea efectiva a cresterii primei de asigurare.

In tari precum Italia, care cunoaste o rata foarte ridicata a accidentelor auto, sistemul functioneaza cu succes si a generat o reducere cu 16% a numarului de accidente. In Marea Britanie sistemul este in faza de test, dar se estimeaza ca pana in 2014 se va ajunge la 500,000 de masini monitorizate.

Cred ca este o idee foarte buna si cu siguranta aplicarea unor astfel de masuri ar impacta in mod pozitiv si traficul auto din Romania.

Tu ai accepta instalarea unui cutii negre pentru reducerea costurilor cu asigurarea masinii?