La volan – masini de scoala in trafic

De un an de zile de cand s-a mutat sediul firmei a trebuit sa-mi schimb si eu traseul acasa-serviciu-acasa. Si nu stiu cum am avut ghinionul asta, dar traseul cel mai bun ca timp si densitate a traficului este si cel mai frecventat de catre masinile de scoala.

Inteleg ca trebuie tolerate, ca trebuie atentie si rabdare cu viitorii parteneri de injuraturi, dar totusi, ce nu inteleg este de ce trebuie „eliberati” in trafic la ore de varf? Cand valurile de masini inunda strazile intre 07.30 si 09.30 dimineata, la fel o fac si masinile de scoala si istoria se repeta si la ceas de seara …

Chiar nu pot deprinde aptitudinile necesare intr-un trafic ceva mai relaxat, dupa ora 09.30? Pentru ca inevitabilul se produce in fiecare zi … se deplaseaza incet, moare motorul la semafor, pleaca cu intarziere de pe loc, ba se mai si panicheaza cate unul sau una cand se vede in mijlocul intersectiei, cu masini din toate directiile si nu mai stie ce sa faca. Si bineinteles ca reactiile nu intarzie sa apara, traduse in claxoane si injuraturi din partea soferilor grabiti sa ajunga la destinatie.

Poate cei de la DRPCIV vor lua intr-un final decizia de a limita accesul masinilor de scoala in trafic la ore de varf, pentru ca toti cei implicati au de suferit: si cursantii, si ceilalti soferi si organele de politie care trebuie sa desteleneasca traficul.

O luare de pozitie ar trebui sa aibe si firmele care furnizeaza serviciile de scolarizare viitorilor soferi, pentru ca si instructorii se confrunta cu situatii foarte dificile din cauza evidentei crispari pe care majoritatea invataceilor o resimt cand intra in jugla vizibila din spatele covrigului.

Si poate n-ar strica sa se puna mai mult accent in prima faza pe componenta teoretica, pentru ca atunci cand incepatorul intra in trafic sa aibe totusi o baza solida privind regulile de circulatie si conduita pe care trebuie s-o adopte in diferite situatii. Scoala de soferi Permis de Conducere pune de exemplu la dispozitia cursantilor sai dar si a oricaror persoane interesate, prin intermediul site-ului propriu, chestionare auto cu seturi de intrebari si raspunsuri privind regulile de circulatia.

Ar fi utila restrictionarea prezentei in trafic a masinilor de scoala la ore de varf?