Lumea sportului si utilitatea gazonului sintetic

gazon

Fie ca vorbim de un nivel amator sau profesionist, avantajele gazonului artificial incurajeaza practicarea sportului datorita avantajelor evidente pe care le ofera. CONFORT, SIGURANTA si STABILITATE ar fi cuvintele cele mai frecvente in argumentarea practicarii unei discipline sportive pe un gazon sinteticl.

Proprietatile unui gazon sintetic folosit in scopuri sportive garanteaza practicarea ramurii respective in conditii la fel de bune ca pe iarba naturala, cu avantajele unei rezistivitati mult mai bune la intemperiile meteo, dar sa nu uitam si de un cost de intretinere scazut sau aproape 0.

Tarile nordice (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca) cat si Rusia, investesc masiv in amenajarea de terenuri sportive cu sprafata artificiala datorita conditiilor meteo dificile. De exemplu, in Finlanda, echipele din campionatul de fotbal folosesc terenuri artificiale atat pentru pregatirea meciurilor dar si pentru disputarea lor. Argumentelelor lor sunt usor de dedus, avand in vedere conditiile meteo extreme in majoritatea lunilor anului. Gazonul artificial ofera stabilitate, asigura jucatorilor conditii de pregatire asemanatoare echipelor din tarile ce nu se confrunta cu mari probleme cauzate de vreme in desfasurarea activitatii lor. Un gazon natural ar creea probleme in ceea ce priveste practicarea jocului si ar crea premisele unor accidentari pentru fotbalisti datorita terenului inghetat sau innoroiat. De altfel, si cluburile din zonele unde conditiile meteo permit desfasurarea jocului pe teren natural, isi creeaza o infrastructura cu terenuri artificiale pentru antrenamente in dorinta de a proteja cat mai bine gazonul natural pentru meciurile oficiale.

Aceleasi argumente pe care le-am prezentat pentru fotbal, sunt valabile si in alte sporturi precum tenis, rugby sau hochei pe iarba. Terenurile artificial de tenis sunt folosite atat de profesionisti, cat si de sportivii amatori, fiind considerate ideale pentru practicarea acestui sport in conditii optime si de confort.

In Statele Unite ale Americii, campionatul de fotbal AFL, desfasurat indoor, se utilizeaza iarba artificiala doarece contribuie la rapiditatea jocului si protejeaza sportivii de accidentari in urma unor cazaturi, fiind cunoscut faptul ca este un sport de contact la fel de dur ca rugby-ul.