Olimpiada 2012 – Londra sau ata-n ac cu manusi de box

Dupa cum spune si titlul, astazi ma voi opri asupra unui subiect ce a impanzit mapamondul, televiziunile si presa de peste tot si anume olimpiada. Nu incerc sa fac o analiza a acestui mega eveniment, nu sunt analist sportiv ci doar un simplu telespectator cu pretentii in a vedea ceva interesant, competitiv, frumusete si arta in ale sportului de tot felul.

Dat fiind natia-mi de roman stau si ma gandesc ca prea renumita statuie a noastra “Ganditorul de la Hamangia” ce am facut noi ca tara la aceasta olimpiada. Tot citesc in presa, aud pe la emisiunile de sport de la tv. despre “performantele” noastre in materie de medalii. Sper ca ghilimele sa le observati voi…Deoarece avem acum in 2012 performante de tara din lumea  a 3-a. Toata lumea isi lauda performerii, pe buna dreptate, avem sportivi care ne-au facut mandri ca suntem romani, dar daca trecem un pic mai adanc in problema si lasam aparenta deoparte vom observa faptul ca ii numaram pe degete pe acesti sportivi cu medalii sau cu rezultate remarcabile.

Nu stiu cum am ajuns noi ca si natie cu aspiratii si o stacheta sus in materie de sporturi olimpice, sa ne multumim cu firmiturile lasate de altii care pana acum cativa ani ii stiam doar ca au si ei o pata pe harta geografica. Am ajuns in hidoasa stare de a ne bucura si de a ridica in slavi medalii de bronz si argint transparente ca si numar. Ca sa numai vorbim de medaliile de aur, in total le numaram pe degete si nu trecem de maini. Suntem artizanii penibilului in acest moment, ca si tara care prin trecutul ei olimpic avem asteptari, fie vorba intre noi “avem spate” putem sa fim “smecheri” la acest capitol. Dar noi ce facem, sau mai corect spus ce nu facem…conditii, valori, profesionalism, respect, remuneratii corecte si multe altele…Aceste lucruri, dragii mei, nu le facem…Ba chiar ne batem joc de tot ce a insemnat trecutul nostru olimpic, stropim cu noroi si lasam dare de rusine in urma noastra si numai suntem in stare sa ridicam capul la suprafata si sa spunem: “Da, eu reprezint Romania si sunt roman!”

In momentul de fata nu mai avem dreptul sa facem asta, ci sa ne bagam capul in fund (scuzati-mi “franceza”) si sa facem ceva, sa muncim cot la cot, de la mic la mare, sa umplem aceste goluri, gauri negre in sport care ne bantuie ca niste stafii, care au ajuns sa ne domine si sa ne reprezinte. Nu vreau sa fiu inteles gresit, cum ca sunt impotriva la tot ce a fost pana acum la olimpiada, sub nici o forma, toate laudele si ma inclin cu respect in fata celor medaliati doar ca noi acum ceva ani in urma aveam sportivi cu medalii de cateva ori in plus fata de acum.

Stau si ma gandesc cum ne-am chinuit si strofocat pentru cateva medalii la gimnastica cand noi ne bateam cu rusii, americanii, chinezii cot la cot, le-am dat de multe ori “perversa ca pe Targu Ocna” de nu stiau cum sa isi bage degetele pana in laringe de ciuda, si acum ne-au batut mai toate natiile, inclusiv Coreea de Sud (tara care si-a adus toti sportivii la noi in tara pentru pregatire) ca Bute in pumnii lui Froch de nu stiam unde-s corzile si pe unde naiba e iesirea. E grav, e patetic ca cele mai multe medalii pe care le iei sunt de argint si bronz la ECHIPE (9 medalii din cele 16, 2 echipe- gimnastica fete si sabie baieti).

Nu sunt de acord cu tehnicile Chinei de exemplu de formare de atleti, sunt tehnici execrabile, neomenesti, extrem de dure incepand de la varste de 2-3 ani. Ei recruteaza copii pentru sporturi olimpice ca si cum ar recruta pentru vasta lor armata, si pregatirea este una spartana in cel mai real si practic mod posibil. Ei au din cunostintele mele sportivi care s-au calificat in toate probele olimpice. Sunt pe primul loc ca tara la numarul de medalii de aur si per total 34 cu 74 de medalii…un numar COLOSAL care da o noua definitie a sporturilor olimpice si cum sa ajungi un olimpian. Noi de ce nu putem sa facem macar jumatate din ce au facut ei la aceasta olimpiada, tara cu traditie si rezultate la olimpiada. Am ajuns o tara care se multumeste cu putin, se multumeste doar cu prezenta, care nu face nimic notabil la general vorbind.

De pura curiozitate uitati-va la un clasament general pe tari sa vedeti ce tari sunt un fata noastra. Ramai cu gura cascata si iti cad dintii cand vezi ca tari precum Kazahstan, Australia, Cuba, Iran, Coreea de Nord, Bulgaria, Africa de Sud, Ucraina au medalii aproximativ cat le avem noi la un loc pe toate, e jenant ce citesc prin presa noastra sportiva explicatii, mii si mii de scuze la esec, nu mai avem dreptul sa ne scuzam, sa ne ascundem dupa degete si sa ne punem pe un piedestal ca tara cu rezultate olimpice remarcabile.

Trist dar adevarat, acest tren cu oprire Londra l-am pierdut si doar cativa au reusit sa se urce-n el in ultimul vagon. Acusi tot romanul se termina, se vor trage linii peste linii, poate vor cadea capete (din ce-am citit ghilotina si-a facut rodajul) si asteptam Rio 2016, poate acolo prin nisipul fin de pe Copacabana si formele apetisante si exotice de brazilience vom scoate capul ca lemurienii si vom avea un cuvant de spus si un semn de exclamare dat in romanul olimpic.

Ma inclin cu respect in fata chinezilor, americanilor, englezilor, coreenilor, rusilor pentru performantele lor atat la individual cat si la echipe si raman cu gandul “ca vreau o tara ca afara”!

Pana data viitoare cu stima si respect,