Pontul zilei: De unde sa cumperi brazii in acest an – fereste-te de speculanti!

brazi de craciun

Unul dintre simbolurile Craciunului, o sarbatoare mult asteptata de copii, este bradul de Craciun. Desi traditia impodobirii bradului de Craciun este veche de sute de ani, nici pana in clipa de fata nu am renuntat la ea, bucuria reunirii familiei langa bradul impodobit fiind desavarsita.

Preturile ridicate ale unui brad de Craciun nu sunt tocmai justificate insa au urmari in vanzarile tot mai scazute de la an la an si in calitatea brazilor vanduti. Daca in urma cu cativa ani, orice familie isi permitea sa cumpere un brad natural de o calitate foarte buna, prezentul ne indica unele cresteri in segmentul molizilor si al brazilor artificiali.

Am avut acces la cifrele ultimilor ani si se pare ca printre preferintele romanilor raman atat brazii naturali cat si brazii artificiali, pini, molizi si brazii in ghiveci. Pentru acest an, comerciantii de brazi mizeaza pe vanzari ceva mai bune decat in anii precedenti, asta si pentru ca piata s-a dezvoltat foarte mult si ofera mai multe posibilitati de cumparare.

Principalele locuri de unde putem cumpara un brad de Craciun

Prima optiune pare a fi cumpararea unui brad din piata, an de an facandu-si veacul prin majoritatea pietelor din marile orase comercianti care incearca sa-si vanda marfa. Desi Romsilva anunta ca preturile brazilor cumparati din curtea lor se invart undeva in jurul sumei de 20-30 de lei, preturile din piete ajung si la cateva sute de lei pentru un brad de dimensiuni mai generoase.

Spre exemplu, preturile pentru brazii si molizii achizitionati direct de la Romsilva au fost cuprinse intre 10 si 30 de lei pentru brazi chiar si de trei metri inaltime. Daca mergeti la piata si incercati sa achizitionati un molid, pretul sau ajunge pana la 80-100 de lei, in timp ce pretul unui brad de peste trei metri cu o coroana frumoasa depaseste suma de 400 de lei.

Daca doriti sa evitati pietele pentru a nu contribui la economiile comerciantilor ambulanti, nu ramane decat sa mergeti in principalele centre comerciale, oferta este tot mai variata de la an la an si puteti cumpara chiar si brazi in ghiveci la preturi destul de bune. Asemenea magazine regasiti in hipermarket-uri, mall-uri, centre comerciale de mari dimensiuni sau in magazinele dedicate articolelor de Craciun.

Daca piata din offline vi se pare ca abuzeaza de preturile pentru niste arbori pe care candva ii cumparam la preturi destul de accesibile, faceti cunostinta cu mediul online. Pe internet, puteti regasi brazi de Craciun pusi la vanzare pe site-urile de anunturi online sau puteti miza pe magazinele dedicate obiectelor si brazilor de Craciun. Aceasta piata este intr-o dezvoltare vizibila, la finele anului trecut vanzadu-se mii de brazi naturali taiati sau in ghiveci iar preturile par a fi cat se poate de competitive, pe gustul celor dornici sa-si decoreze casa cu un brad de Craciun.