Poveste cu anvelope

Viscolul ciocanea de zor la geamuri de parca voia sa intre prin efractie in apartament si sa ii matraseasca de acolo pe locatari. Sa se faca o rocada. Viorel se uita intrebator prin geamul inghetat la peisajul polar de pe bulevard. Trecusera vreo doua utilaje de deszapezire, dar rezultatul lamelor nu se vedea. Totusi, trebuia sa isi ia inima in dinti si s-o taie spre Brasov in noaptea asta. Era cel mai bun prieten din facultate, se hotarase sa-i faca o surpiza si sa aterizeze pe neasteptate la el acasa de ziua lui. Asa se intelesese cu Mihai, tovarasul lui de voiaj. Ca doar nu era nebun sa plece de unul singur.

Telefonul de pe noptiera incepu sa zbarnaie. Era Mihai.

“-Maestre, ce faci? Esti gata? Mergem?

– Asa zic, am luat tot. Mi-e totusi cu vremea asta sa nu ramanem naibii blocati pe undeva, printr-un varf de serpentina.

– Lasa, ba, nu mai fi asa de sperios. A zis la meteo ca se potoleste furtuna intr-o ora. N-are ce sa se intample grav. In plus, mergem in doi, ne tinem reciproc de urat. Hai ca o sa se bucure omu` cand o sa ne vada pe nepusa masa la el in batatura.

-Mda…banuiesc.

-Hai, gata, imbarbatarea. Da` ia zi-mi o chestie. Cum stai cu cauciucurile? Ti-ai tras anvelope trainice?

-Da, am fost azi si mi-am luat un set nou-nout. Era calcare in picioare la raionul cu “anvelope iarna“. S-a trezit lumea fix acum sa dea buluc. Pesemne iar i-a luat iarna prin surprindere.

-Evident, ca doar nu era sa fie bataie la “anvelope vara“. Asta e, ne-au amenintat astia de sus ca ne ard amenzi daca ne prind neechipati. Ne conformam, ce sa facem.

– Pai da, daca-i directiva, cu placere, cum se zice. In cat timp ajungi la mine?

-Cam in jumate de ora. Vezi sa nu uiti sa oprim la Elisa ca zicea ca vrea sa-i dea si ea un cadou lu` Sorinel, ca nu poate ajunge la ziua lui.

-Bine, o sa retin. Hai, ne vedem in jumate de ora.

-Ok, mestere. Pa pa!

-Pa!”

Viorel puse telefonul jos nitel mai linistit. In fond, doamna Romica Jurca parea femeie serioasa. Daca zisese ca se calmeaza urgia, atunci asa trebuie sa se intample. Oricum, fata pe care avea s-o faca Sorin cand aveau sa ii bata in usa, sigur ar fi fost de neuitat. Se merita riscul asumat.