Redecorare

Ai strans toata viata din dinti sa pui deoparte cate o parte din banii truditi cu greu la corporatie, sa faci teancul substantial si sa iti permiti sa te duci la o agentie imobiliara, sa ii trantesti pe masa si sa zici raspicat: “Am suma asta. Vreau sa cumpar apartament”. Ideea de rate pana la pensie te-a inspaimantat dintotdeauna si de aceea ai tras din greu sa nu ajungi dator vandut la banci pentru jumatate de viata.

Gasesti zona buna, te intelegi cu vanzatorul, mai negociezi, obtii un pret bun. Iti iei catrafusele si te muti cu catel si purcel in noul camin. Problema e insa pe jumatate rezolvata. Incepe partea a doua e epopeii. Trebuie sa renovezi si sa redecorezi. Si lucrul asta ia timp, bani, oameni, discutii in contradictoriu cu nevaste, stres si bataie de cap.

Cand e vorba de decoratiuni interioare, piata ofera o paleta larga de servicii. Poti sa-ti faci casa sa arate ca o nava spatiala, decorata cu cele mai high-end componente sau sa arate ca un loc plin de feng-shui si karma pozitiva, in armonie cu principiile orientale de decorare. Depinde de cati bani esti dispus sa investesti, la ce fel oameni calificati apelezi, si ce gusturi si preferinte ai.

Consfatuirile cu nevasta pot un punct forte atata timp cat ajungeti la concluzii comune. Doar ca ea mai are si alte idei. Sa faca un colt verde in sufragerie, ornat cu bambusi si ficusi. Sa darame peretele si sa largeasca bucataria. Stie ea un magazin de mobila unde se fac niste canapele si noptiere dementiale. Prefera parchet stratificat, ca asa e la moda acum. Si cate si mai cate.

Apoi, mai e si problema pe cine aduci sa se ocupe de asta. Urasti din suflet ideea de echipa de zugravi, de exemplu, care functioneaza si munceste pe principii nobile, gen “Da` nu mai dai si matale un kil de vin, sa mearga treaba mai bine?”. Esti satul pana peste cap de astfel de “meseriasi”. Promit deadline-uri nerealiste. Vin cand si cand la munca. Mai dispar in timpul zilei nejustificat si lipsesc cu orele. Iti supraliciteaza suma necesare pentru materiale si executie. Mai trag si el deoparte cate un sac de ciment, sa mai aiba bani de buzunar pentru o secarica, seara, cu baietii.

Asa ca cercetezi atent si gasesti pana la urma o echipa de oameni seriosi si profesionisti. Chemi eventual si pe cineva specializat in decoratiuni interioare sa mai dea niste sfaturi si sugestii. Iti imblanzesti sotia sa o lase mai moale cu dezacordul si galceava. Va hotarati in sfarsit vis-a-vis de modul in care va arata camera copilului care sta sa soseasca in aceasta lume. Iti varuiesti peretii din dormitor in niste culori calde. Rezolvi transmisia la tevile din baie. Pui tavan fals in bucatarie.

Cu rabdare si meticulozitate, in doua luni maxim ajungi sa iti vezi interiorul casei exact asa cum ti-l imaginasesi inca de cand ai pus la ciorap prima halca din salariu, pentru obiectivul asta. Acum, totul e gata. Iti desfaci o bere, iti pupi nevasta pe crestet, te asezi satisfacut pe canapeaua noua din sufragerie, si dai drumul la plasma. Privesti multumit in jur. Ai facut-o si pe asta!.