Tamplarie PVC sau tamplarie din lemn?

pvc

Cu totii stim ca ferestrele cu tamplarie din lemn sunt facute din lemnul natural al copacului, ferestrele cu tamplarie PVC pe de alta parte sunt facute din materiale sintetice. Dezbaterile cu privire la care din aceste 2 tipuri de ferestre sunt mai ecologice sunt in curs, unii ecologisti sustin ca ferestrele din lemn sunt o optiune mai buna pentru ca lemnul este regenerabil, biodegradabil si nu contine substante toxice. Insa multi nu sunt de acord cu acest aspect deoarece taierea copacilor are un impact negativ masiv asupra planetei.

In decursul istoriei, a fost un moment cand puteai spune ca ferestrele cu tamplarie din lemn erau mai ecologice, fiindca lemnul e biodegradabil. Lemnul poate fi reparat, poate fi reciclat sau folosit pentru alte scopuri. Pe de alta parte si cadrele din PVC pot fi reciclate pentru realizarea unor noi cadre pentru ferestre.

Ferestrele cu tamplarie PVC au si alte beneficii pe langa reciclare. Tamplaria moderna si bine fabricata din PVC este mult mai eficienta, pe timpul iernii pastrand caldura in interiorul locuintei. Asta inseamna consum mai mic de energie si chiar de gaz. Iar gazul fiind o resursa neregenerabila, tamplaria din PVC este mai ecologica si mai eficienta, ajutandu-ne chiar sa economism bani. Ferestrele cu tamplarie din lemn nu prea sunt apreciate pentru eficienta lor termica, lemnul neavand aceasta caracteristica de conservare a energiei. Si totusi, cu ajutorul tehnologiei, ultimele modele de ferestre cu tamplarie din lemn sunt create in asa fel incat sunt aproape la fel de eficiente ca ferestrele de termopan cu tamplarie PVC. Dar copacii tot sunt taiati iar lemnul nu pare a se ridica deasupra PVC-ului.

Ferestrele cu tamplarie PVC sunt si mai usor de intretinut. Spre deosebire de tamplaria din lemn, cea de PVC nu trebuie vopsita si nici nu se degradeaza in timp, pastrandu-si culoarea alba ca din prima zi.