Tubul de spray sau flacara violeta? Care concept iti este mai cunoscut?

tub de spray

Tub de spray

Tuburile de spray contin un gas sub presiune. Una din principalele caracteristici ale unui tub de gaz e atunci cand in acesta intervine o transformare fara un schimb de caldura (de fapt in orice transformare rapida), astfel produsul “temperatura pentru volum” ramane constant. Adica, daca se diminueaza volumul se diminueaza si temperatura si viceversa. Cand se apasa pe butonul unui tub de gaz, gazul din interior se expandeaza (chiar si in interior) si astfel se raceste in asa fel incat umiditatea din aer se condenseaza pe tub creand picaturi de apa.

Fenomenul este contrar in momentul cand se umfla o roata a unei biciclete: aerul in interior se comprima tot mai mult si se incalzeste. Pentru a ne asigura de aceasta e suficient sa atingem roata in timp ce o umflam. Tot din aceasta cauza, aerul din atmosfera e mai rece cu cat mergem la cote mai inalte, chiar daca ne apropiem mai tare de Soare: cu cat urcam mai mult aerul devine mai rarefiat (mai mult volum) astfel temperatura s-a este mai rece.

Flacara violeta

E o amestecatura luminoasa de gaz la temperatura inalta derivata din combustia substantelor solide, lichide sau gazoase. Lumina e provocata de excitarea electronilor, adica particulele externe ale atomilor, care absorb energia sub forma de caldura si o convertesc in energie luminoasa. Particulele de substanta solida, care suspendate in flama focului constituie puncte de difractie a luminii, amplifica fenomenul. In interiorul flamei focului exista: zona mai putin luminoasa si calda unde are loc combustia completa, zona intermediara foarte luminoasa cu combustie partiala si o zona interna unde nu are loc combustia ci numai transportul de gaz. Gazul incalzit se ridica la suprafata flacarii. Acesta departandu-se de zona combustiei se raceste si astfel flacara se subtiaza.