ACTA – O mica clarificare

S-a raspandit panica, s-au speriat oamenii, s-a iesit la proteste. In mare, ACTA e vazuta ca The Big Brother care va veni sa-si bage nasul prin calculatoarele noastre, sa bungheasca doua-trei furaciuni, sa se sesizeze autoritatile si sa ne salte pentru piraterie. Vom fi pasibili de amenzi usturatoare sau chiar de parnaie. In mare, de asta ne-am infricosat. Si totusi…

Legislatia romaneasca deja prevede ce masuri se iau pentru incalcarea dreptului la proprietate intelectuala si piraterie. Exista doua legi, Legea 8/1996 si Legea 84/1998. Grosul e deja acolo si lucrurile sunt in mare masura clarificate. Daca Romania va ratifica acordul in vara, nu vor fi necesare decat unele adaugari si completari pentru ca legile sa fie in concordanta cu ceea ce stipuleaza mult hulita intelegere. In rest, ramane cum am stabilit inca din deceniul trecut.

La o studiere a documentului acordului, n-am gasit nicaieri ca ne va fi taiat accesul la Internet sau alte fantasmagorii. Provider-ul de net va fi totusi nevoit sa trimita anumite informatii catre titularul de drepturi incalcate, despre identitatea abonatilor care vor umbla cu siretlicuri, in functie de IP. Daca se va constata ca s-a comis o infractiune, informatiile vor fi trimise mai departe la autoritati.

Chestia e ca metodologia de aplicare e inca in ceata. Legile existente se vor modifica dar posibilitatea de a se lua masuri e inca limitata. Cu sau fara ACTA adoptata, tot raman destule enigme la implementare. Se va infiinta probabil un organism special desemnat pentru a monitoriza progresele. Problema e ca noi nu ne prea miscam cu talent cand e vorba sa fim in grafic cu anumite cerinte din afara. Trebuie sa fim manati din spate. Sa fim supusi la presiune din exterior, in special din partea UE, vezi cazul MCV-ului de exemplu. Asa ca, autoritatile competente vor ajunge in situatia de a fi indemnate mai cu binisorul sau mai cu forta sa-si arate sarguinta in respectarea noilor prevederi. Sau nu.

Asa ca mai exista o tona de semne de intrebare si mai este pana in iunie. Romania se poate retrage din acord. E drept ca s-a pliat la intelegere palmat si am prins de veste mai tarziu. Nu s-a organizat nici o dezbatere publica. Nu am fost consultati pe subiect. Evident pentru ca majoritatea nu am fi fost de acord. Cu toate astea, ganditi-va la doua chestii. Una, exista persoane lezate a caror munca se face praf prin faptul ca rezultatele eforturilor lor sunt ciordite arbitrar, muzica, filme, carti etc. In privinta celor care produc, a “grupului de autori”, nu ne-am batut prea mult capul in legatura cu cat de corect e sa profitam gratis de pe urma trudei lor. Nu scrie nicaieri ca ne putem permite sa luam tot moca de pe Internet. Apoi, aia de ies sa strige in strada, sa puna mana si sa citeasca initial acordul si sa vada exact ce prevede. Macar sa stii ca protestezi la obiect daca crezi ca ai de ce. O mana de filmulete alarmiste si isteria anti raspandita gregar nu inseamna ca dracul e chiar asa de negru. Cand majoritatea e de acord cu un lucru, de regula ceva pute in problema. Faceti-va datoria si consultati si cealalta tabara, luati la cunostinta si unghiurile de vedere alternative. Nu actionati unilateral, stiind doar o versiune a povestii.

Ce am scris aici e o simpla observatie. Am zis si eu, n-am dat cu crosa. Cine stie, poate chiar e belita si o sa traim vremuri distopice pe modelul Orwell, “1984″. Poate baiatul asta chiar are dreptate: