De ce sunt tot mai solicitate firmele de alpinism utilitar?

muncitor de la o firma alpinism utilitar urcat pe cladire

In cazul in care sunt necesare lucrari la inaltime, majoritatea companiilor mizeaza in mod regulat pentru schele sau macarale. Insa, exista capcane inerente ale acestor metode de interventie, motiv pentru care tot mai multe la numar sunt firmele care se intereseaza de alte oportunitati, mai putin costisitoare si periculoase.

Premise favorabile

Configurarea schelelor potrivite reprezinta o alternativa care ingreuneaza procesul de interventie, folosind si resurse care ar putea fi alocate in alt mod. Desi sunt cele mai folosite instrumente de acces la spatiile aflate la inaltime, ele nu sunt sunt neaparat cele mai eficiente in timp, un avantaj pe care il putem inscrie in dreptul unei alte optiuni: aceea de alpinism utilitar sau industrial. De exemplu. In cadrul unei interventii la cosul de fum al unei cladiri, configurarea unei schele structurale ar putea dura pana la o saptamana. Prin angajarea unei firme alpinism utilitar care se foloseste de sistemele de acces prin intermediul corzilor, s-ar putea ca abordarea si solutionarea problemei sa se rezolve in mai putin de o jumatate de zi.

Rol dublu

Folosirea franghiilor permite unui alpinist utilitar sa ajunga la locuri greu accesibile, in conditii de maxima siguranta si foarte rapid. De acolo, orice tip de munca este posibila. Acesta este un alt avantaj pe care alipinismul utilitar il ofera angajatorilor. In calitate de sudori, electricieni, instalatori si agenti de curatenie, muncitorii care lucreaza in acest domeniu sunt gata sa-si indeplineasca dublul rol – acela de alpinist, dar si de muncitor calificat, specializat intr-o meserie aflata la mare cautare in industrie, constructii si servicii. Tot ceea ce trebuie sa faca angajatorul este sa se asigure de faptul ca gaseste firma alpinism utilitar potrivita.

Resurse putine

Fie ca vorbim despre cladiri inalte sau scunde, cerintele pe care le impun schelele sunt mari. Atat din perspectiva financiara cat si din punctul de vedere al personalului utilizat, implementarea ei este dificila. Daca adaugam costurile pe transport si persoanele care lucreaza la montajul acesteia, atunci ajungem la sume exorbitante. La un asemenea scenariu, nu-i de mirare faptul ca oamenii se indreapta cartre sistemele de acces pe baza de franghii, meseria de alpinist utilitar fiind din ce in ce mai cautata. Pentru a pune in practica o interventie nu este nevoie decat de cabluri certificate de industrie, un plan de acces al cladirii, un plan de lucru in conditii de siguranta si personal instruit pentru aceasta activitate. Vorbim despre sisteme ingineresti bine puse la punct, dar si despre o economie de cel putin 20%.

Calificare

Exceptand faptul ca timpul de finalizare a interventiei este redus cu 50 – 70%, iar reducerile ajung de la 20 la 70%, aceeasi panta descendenta se remarca si din perspectiva accidentelor de munca in alpinism utilitar. Angajatii care lucreaza la firme alpinism utilitar trebuie sa sustina un examen complex inainte de a-si obtine acreditarea, iar o data cu aceasta inalta calificare riscul de accidentari scade. Mai mult decat atat, aceste tehnici sunt testate si practicate de cel putin 30 ani, incepand din peisajul plin de conditii dure al Marii Nordului, ajungand in Europa sau Australia. Un alt aspect care ne dovedeste faptul ca meseria de alpinist utilitar este indispensabila se reflecta in peisajul canadian, in regiunea nisipurilor de petrol. Inca din anul 2006, aceasta alternativa de succes s-a dovedit a fi esentiala pentru reducerea costurilor de intretinere a acestei arene dure.