Efecte speciale si experiente pe care le puteti realiza cu ajutorul ghetei carbonice

gheata

Gheata carbonica, datorita catorva caracteristici unice, poate fi folosita la crearea efectelor speciale, cum ar fi ceata, fum greu, sau bule fumegande. La petreceri, nunti, concerte dar, mai ales acum, de Halloween, gheata carbonica este in mare voga pentru ca vine cu o contributie masiva la creerea atmosferei misterioase si feerice.

Pentru obtinerea fumului greu, trebuie sa plasati cateva granule de gheata intr-un recipient si sa turnati peste aceasta apa fierbinte. Fumul greu este o ceata densa care se va revarsa peste limitele recipientului in scurt timp, si se va raspandi pe intreaga suprafata a podelei, fara sa se ridice in aer. Daca vreti sa obtineti si mai multe gheata continuati sa adaugati apa fierbinde si granule de gheata in vas, periodic.

Pentru obtinerea bulelor fumegande, plasati granulele de gheata intr-un vas cu apa si detergent de vase (o lingura de detergent este suficient). Din recipient vor incepe sa iasa bule uriase de sapun umplute cu fum.

Se pot realiza chiar si efecte mai infricosatoare de Halloween prin care sa se creeze impresia unei case bantuite, sau a unei petreceri rupte din iad. Puneti gheata carbonica si apa intr-un ceaun asemanator celor in care isi fac vrajitoarele potiuni si adaugati coloranti alimentari pentru a face amestecul si mai misterios. Alte optiuni ar mai fi plasarea containerului cu gheata si apa intr-un dovleac, pentru a face fumul sa se rostogoleasca inafara acestuia prin gura si ochii sculptati anterior. Puteti creea chiar bauturi racoritoare sau puch-uri carbogazoase daca puneti gheata carbonica in suc si asteptati sa se sublimeze in intregime.

Gheata carbonica in combinatie cu o varietate de eprubete cu apa si coloranti (mai ales cei fosforescenti) pot da tonul unei petreceri pe tema “Frankenstein” sau, mai general, tema savantului nebun.

Iata si cateva experimente pe care le puteti arata copiilor la ora de chimie:

Tipete metalice
Folositi o pereche de clesti pentru a plasa o bucata de metal, cum ar fi o tava sau un bol din aluminium pe gheata carbonica. In curand veti incepe sa auziti un sunet asurzitor si ascutit, venind dispre obiectul metalic. Acesta se produce datorita faptului ca sublimarea ghetei face metalul sa vibreze si sa produca un scartait suparator. Poti atinge gheata cu o lingura pentru a obtine acelasi efect.

Explozii
Pentru ca gheata carbonica se expandeaza cand se sublimeaza, poate fi folosita pentru a face anumite obiecte sa explodeze. Sunt mai multe forme sub care puteti folosi acest experiment. Una dintre ele este sa plasati o bucatica de gheata carbonica intr-un balon care nu este umflat. legati dupa aceea capatul balonului si dati-va la o parte. Expandarea dioxidului de carbon va face ca balonul sa se umfle singur si apoi sa plesneasca.

O alta variatie ar fi sa asezati putina gheata intr-un recipient gol cu capac. Capacul va sari singur de indata ce gheata se evapora. Folositi ochelari de protectie si manusi in timpul acestor experimente si asigurati-va ca obiectele in care ati pus gheata nu sunt indreptate catre nimeni.

Stingatoare
Experimentul meu preferat ii invata pe copii cum functioneaza stingatoarele de incendiu. Puneti putina gheata si apa calduta intr-o sticla cu capacul perforat. Asezati capacul si veti observa ca daca indreptati sticla spre o lumanare care arde, gazul sublimat o va stinge de indata. Multe stingatoare de incediu reale folosesc dioxid de carbon.