Globalizare…again!

Va “plictisesc” cu un nou subiect legat de fenomenul globalizarii (again). Daca in primul articol am vorbim despre scurte abordari teoretice legate de acest concept, astazi vreau sa vorbim putin despre perspectiva istorica, insa abandonand stilul academic in favoarea unuia, zic eu, mai personal.

Cei mai multi economisti plaseaza inceputurile globalizarii undeva prin anii 50 – 60, facand referire la niste scrieri  franceze si americane “obscure”. Altii leaga startul procesului de globalizare de anul 1983, cand a fost folosit pentru prima data termenul. Oricum parerea generala este ca procesul de globalizare a inceput undeva dupa al Doilea Razboi Mondial, odata cu extinderile internationale ale marilor companii americane.

Exista insa si autori care nu sunt de acord cu aceste periodizari. Doi autori romani plaseaza inceputurile globalizarii in perioada 1400-1410, odata cu inceptul marilor descoperiri geografice. Ei merg mai departe si gasesc pana in zilele noastre 5 perioade distincte ale acestui proces.

Thomas Friedman, reputat scriitor, jurnalist la New York Times, scrie de ceva timp incoace despre globalizare (culmea ca ii si iese). El vorbeste despre trei stagii, pe care le boteaza foarte plastic, globalizare 1.0, 2.0 si …… ati ghicit, 3.0. Ma rog, el face o pledoarie intreaga legata de aceasta periodizare si plaseaza inceputurile globalizarii in 1492.

Din punctul meu de vedere, cea mai buna periodizare o fac 4 britanici, Held, McGrew, Goldblatt si Perraton, profesori de economie si stiinte politice la unversitati prestigioase din Marea Britanie. Baietii astia sustin ca se poate vorbi de globalizare inca de acum 9000 de ani, odata cu formarea primelor centre de civilizatie sedentara in Eurasia. In total se poate afirma ca exista 4 perioade distincte ale procesului de globalizare, din cele mai vechi timpuri si pana in in prezent.

Avand in vedere ca nu suntem la un curs de globalizare, cred ca nu are rost ca incep sa va enumar toate perioadele gandite si gasite, cu explicatiile aferente. Insa , asa cum le spun si studentilor, pentru cei care sunt interesati sau le-am starnit curiozitate, va recomand o “bibliografie suplimentara” si anume (in ordinea enumarii in text) : Postelnicu si Postelnic – Globalizarea economiei, Thomas Friedman – Pamantul este plat si David Held & Co – Transformari Globale (dupa parerea mea, cea mai buna si mai completa carte scrisa privind globalizarea).

 

Cu acestea fiind zise, eu imi inchei scurta pledoarie si va doresc lectura placuta.