O saptamana de relaxare pe Valea Oltului

valea oltului

Valea Oltului atrage in fiecare an o multime de turisti, fie ca sunt in trecere pur si simplu si se opresc pentru a vizita manastirea Cozia, fie ca vin pentru tratamente complexe, relaxare si distractie intr-una dintre statiunile Calimanesti, Olanesti sau Caciulata. Dintre acestea, cea mai populara este statiunea Baile Calimanesti, atat datorita locatiei sale in imediata apropiere a manastirii Cozia, cat si pentru infrastructura hoteliera mai dezvoltata si mai variata.

Baile Calimanesti sunt incadrate de Muntii Capatanii si de Muntii Cozia, avand in partea stanga, frumoasa vale a Oltului, cu ape bogate si repezi, proaspat iesite din defileu. Peisajele sunt spectaculoase, fie ca esti roman si esti familiarizat cu frumusetile tarii noastre, fie ca este turist strain si vizitezi Romania pentru prima data. Padurile din foioase si conifere pornesc chiar de la valea Oltului si sunt intrerupte doar de coltii de stanca care taie din loc in loc marea de frunze. Deasupra liniei padurii, se vad crestele golase ale grupelor Parang si Fagaras. Drumul urmareste aproape linia Oltului pe peretele din dreapta al acestuia, iar calea ferata cu zecile de tuneluri care strapung muntele urmeste fidel malul strang, chair mai abrupt decat dreptul.

Peisajele insa nu sunt sigurul motiv pentru a vizita statiunile de pe valea Oltului,  Calimanestiul beneficiaza de izvoare minerale diversificate cu proprietati curative exploatate la maxim de bazele de tratament din zona. Exista multe povesti frumoase, mituri si legende locale care descriu proprietatile curative ale izvoarelor de aici. Se spune ca un cioban al locului, coborat in vizita la fumoasa Manastire Cozia, le-a spus calugarilor de aici ca s-a vindecat de boala dupa ce a facut baie in apele acestor izvoare. Calugarii au verificat daca asa este si au constatat ca intradevar apele de acolo au capacitatea de a vindeca o multime de boli, asa ca au facut prima cladire in apropierea manastirii, unde oamenii de peste tot veneau sa se vindece. Alte legende ii descriu chiar pe Mircea cel Batran sau pe imparatul Napoleon folosind ape din Calimanesti pentru a-si trata afectiunile de care sufereau.

Mai tarziu, oamenii au inceput sa isi construiasca case si vile in zona, dezvoltant economic si turistic aceasta zona. In secolul 20, s-a inceput si ridicarea de pensiuni, hanuri si hoteluri pentru turisti. Acest lucru a atins un punct culminant in perioada comunista cand s-au ridicat mai multe unitati de cazare Calimanesti, atragand la randul lor turisti tot mai multi. Apele sulfuroase si bogate in minerale de tot felul au inceput sa fie folosite la tratarea bolilor tubului digestiv, si a afectiunilor reumatice sau ale sistemului osos. Hotelurile din zona sunt prevazute cu clinici si bai, sali de gimnastica si facilitati medicale extinse.

Pentru cei care sunt cu masina, obiectivele turistice din zona sunt de-a treptul uluitoare: coborand pe valea Oltului spre Oltenia exista o multime de manastiri, ocne transformate in lacuri sau podgorii celebre, iar in nord, este defilelul Oltului, iar spre dreapta daca alegeti sa urcati pe valea Lotrului nu veti fi dezamagit, pentru ca aceasta este una dintre cele mai frumoase vai montane din Romania. Se pot face drumetii si in Parcul National Cozia, sau pe valea Lotrisorului, unde veti intalni trasee marcate accesibile pentru toti iubitorii muntelui.

In concluzie, va recomandam cu drag sa explorati o bucatica deosebita din tara in care traim, alegand pentru sejurul dumneavoastra cazare hoteluri Calimanesti si ca destinatie, spectaculoasa vale a Oltului. Veti avea parte de relaxare completa si de desfatare in profunzime atat a trupului cat si a sufletului.