Adrenalina si neprevazutul

Fostul meu coleg de apartament a avut la un moment dat o perioada de frenezie cu pariurile. Nu stiu ce-l apucase, dar il prinsese rau flama. Statea zi si noapte lipit de monitorul PC-ului cu ochii in clasamente, statistici, analize, pronosticuri. Il trezeai la orice ora din zi si din noapte si il intrebai, de pilda: ” Ia zi, mestere, Cleverly ce sanse are sa joace sambata impotriva lui Villa si pe ce post?”. Obtineai un raspuns destul de exact in orice conditii.

La pariuri sportive nu se cunosc cauzele exacte pentru care lumea joaca. Sunt inca acoperite de mister motivele pentru care oamenii se implica la cel mai intens nivel in ele. Ma gandesc ca e luata in considerare doza maricica de adrenalina pompata de catre suprarenale si posibilitatea obtinerii unui castig suculent, in imprejurari destul de facile. Perspectiva de a umple buzunarul la plezneala va fi intotdeauna mai atragatoare decat roboteala si agitatia permanente pentru a te descurca de la o zi la alta.

Reversul ironic al medaliei e ca nu stii niciodata cati bani vei investi pana in momentul ala magic in care vei trage lozul cel mare. Amicul asta al meu ajunsese sa se scotoceasca serios prin buzunare si prin conturi. Pariurile il insoteau oriunde. Deja invartea si pariuri pe mobil. Lumea aceasta nu mai avea nici un secret pentru el. Atat doar, ca lovitura cea mare se lasa asteptata. Intarzierea era invers proportionala cu fondurile de care dispunea. Lucrurile nu s-ar fi indreptat pe un fagas normal, daca nu ar fi si ziua cea mare. Din 5 bilete combinate pe vreo 10 meciuri, a scos o suma destul de impresionanta.

Ma gandeam ca asta il va impinge sa se arunce si mai cu ravna in joc. Surprinzator, s-a sucit la 180 de grade. A mai lasat o parte din bani pentru pariuri, pe restul i-a cheltuit. Partea pentru pariuri a fost investita rapid, si din cate stiu, nu i-a mai adus nimic notabil. Curios, l-am intrebat, de ce renuntase brusc, mai ales din moment ce castigase. Mi-a raspuns ca nu il interesase niciodata banii. Era doar intrigat de doza de stiinta si de calcule ascunse in spatele oricarui pariu. Fusese de fapt satisfacut ca putuse sa controleze hazardul si sa-l converteasca in operatiuni logice si pragmatice. Asta ii fusese singurul scop, din capul locului.