Alte semnificatii ale clopotelor masive…

clopote masive

Dintre cele mai prezente semnificatii pe care le expune acest simbol religios vom aminti doar ideile interesante pentru un o persoana avida de cultura, indiferent de subiectul tratat. Chiar prin inscriptiile deseori aplicate pe aceste clopote bisericesti, se remarca urmatoarele – pazirea poporului de fulgere si furtuni, amintirea celor morti, chemarea celor vii. Atat sunetul, cat si forma, aspectul, amplasarea si sfintirea acestui obiect de cult au un rol in acest proces complex, daca il putem numi asa.

Pentru ca dincolo de faptul ca actioneaza pe baza credintei crestine, aceste clopote au o muzicalitate aparte. In functie de preferinta celui care le comanda, ele pot sa redea o anumita nota muzicala, ce sa se auda de la departe de kilometri. Mai mult de atat, ele sunt inconfundabile. O anumita reverenta, un respect, o teama sfanta este provocata la auzul acestei batai de clopote. Exista pana la urma doua mari perspective din care am putea sa privim intelegerea acestor obiecte aparte, produse doar in anumite fabrici, in doar unele parti ale Europei:

– cea fireasca/naturala, care ar reusi sa dezbata aspecte tehnice si de promovare, precum materialele folosite in constructie, procedura aplicata,  dimensiuni, locurile in care au fost instalate astfel de clopote ori carilioane, solutii de automatizari sau lucrari de restaurare. Toate acestea au un rol extrem de important in intelegerea lucrurilor vizibile legate de operarea unei turnatorii de clopote.

– cea duhovniceasca/spirituala, care transcede intelegerii realizate de simturile cu care ne crestem si crestem; din pacate aceasta este tot mai innabusita de cultura vestica, care ingroapa totul in ratiune si nu mai pune pret pe insemnatatea lucrurilor nevazute, pe traditie, credinta si cautarea lui Dumnezeu in crestinism, ca singura cale spre mantuirea sufletelor.

Intr-un sens, pentru a le putea aprecia la adevarata lor valoare, pentru le promova dar si pentru a duce mai departe aceasta misiune (daca o putem numi asa), cele doua puncte mari de vedere exprimate de mai sus trebuie puse laolalta.

In aceasta simbioza, cand atat calitatea tehnica e extrem de ridicata, cat sunetul e de o acuratete incredibila, finisarea e fara cusur, iar credinta in calauzirea si scopul divin e pusa mai presus de orice (chiar prin rugaciune inainte de inceperea unui asemenea clopo), se nasc mari lucrari de arta – un reprezentant, tot mai cunoscut in intreaga Europa (nu doar in granitele Romaniei), este Turnatoria de clopote Blotor. Cat despre servicii, lucrari realizate sau noutati, lasam site-ul sa vorbeasca.