Petromul a scos profit record anul trecut, o suma ce se apropie binisor de pragul psihologic de 1 miliard de euro. Tot sa privatizezi la statul roman, sa te combini de o redeventa mica, sa umfli pretul de la pompa constant si sa-ti vezi de afacerile tale nestingherit de nimeni. Insa…
Maritarea Petrom catre austriecii de la OMV reprezinta una dintre cele mai scandaloase privatizari din istoria statului roman postdecembrist. Pe langa toate scenariile si povestile legate de aceasta teapa fenomenala data Romaniei, revenim cu niste amanunte care pot face diferenta. In 2007, s-a intocmit un raport al Senatului, realizat cu ajutorul SRI, in care se demonstreaza cu cifre si fapte ca economia nationala a iesit clar in dezavantaj in urma intelegerii guvernului Nastase cu austriecii. Desi era de interes national, n-a avut loc nici o dezbatere a anchetei in plenul Parlamentului.
Autorii raportului, un grup de parlamentari cu mandat valid, au cerut parerea SRI-ului si institutia de informatii a venit cu concluziile. Asadar, totul e oficial si ofiterii din servicii au redactat si si-au asumat responsabilitatea pe dosar.
Sa va prezentam niste chestii de substanta care reies din raportul respectiv. In contract, la capitolul postprivatizare, OMV s-a angajat sa asigure cam 20% din nevoile interne de combustibil. De fapt, OMV face cam asa. Extrage petrol romanesc cu vreo 20 de dolari pe baril ca cost de extractie. Plateste inca 10 dolari ca redeventa catre stat, deci 30 de dolari. Pentru export, petrolul pleaca pe vreo 100 de dolari pe baril. In acelasi timp, Romania e nevoita sa importe petrol din Asia sau Africa pentru cererea interna tot la vreo 100 de dolari pe baril. Deci, la noi se extrage cu 30 de dolari dar se importa petrol la un pret triplu. Tot ce iese diferenta reprezinta profit curat pentru OMV, adica 70 de dolari, adica de 7 ori redeventa data statului.
Asta e doar un aspect. Situatia e foarte bine cunoscuta, si totusi, nimeni din Guvern, incepand cu Nastase, nu si-a luat inima in dinti sa mai lucreze la procentele astea, astfel incat Romania sa iasa mai castigata. Daca nu inversare, macar sa ajunge sa castige la paritate cu cat scoate OMV. Daca se rezolva asta din capul locului, astazi visteria tarii ar fi avut un surplus de saci de vreo 8 miliarde de euro. Si nu se mai apela la taieri salariale, de exemplu.
Vestea buna e ca situatia se poate remedia. Ce e la Petrom in ograda se poate lua inapoi. USL oricum cauta bani in draci zilele astea sa mai rezolve una-alta, de la multumit clientela de partid pana la refacerea salariilor din sectorul bugetar. USL are majoritate parlamentara, deci e capabil sa dea o lege prin care contractul-capusa cu OMV sa poata fi anulat. E posibil.
Posibilitatea asta contine o doza sanatoasa de optimism. Nu stiu daca Ponta va avea tupeul sa desfaca ce a pecetluit mentorul sau Nastase. Tine de el. In schimb, tine si de noi.
Pe site-ul Kamikaze exista un formular online sub forma de petitie. Oricine tine mai mult la bunastarea Romaniei decat la huzurul Petrom e liber sa dea o semnatura acolo, pentru accelerarea procedurilor de a readuce contractul cu OMV sub lupa Parlamentului. Ca initiativa cetateneasca de a impulsiona guvernul Ponta de a redeschide beleaua asta spinoasa care a grevat bugetul national de atata purcoi de bani, va invit sa semnati petitia si sa fie intr-un ceas bun.
*Continutul articolului e inspirat de ancheta celor de la Kamikaze.