ARTISTII FAC LUCRURI TRAZNITE – EPISODUL III : RED HOT CHILI PEPPERS

La RHCP basmul cu droguri s-a lasat cu deja-vu la deznodamant. Datorita unei reactii adverse la faima si popularitate, doi chitaristi s-au retras din reflectoare. Unul a ajuns pamant de flori, celalalt s-a evaporat pur si simplu din peisaj. Prima oara, in 1988, dupa cel de-al treilea album lansat de trupa, si primul care avea sa prinda topul Billboard, solistul Anthony Kiedis si chitaristul Hillel Slovak au patinat si au cazut pe partia dependentei de heroina. Slovak avea sa moara in iunie, in acelasi an, iar Kiedis era asa de spart incat nici macar n-a putut sa fie prezent la inmormantare. Trupa s-a regrupat, insa basistul Jack Irons a zis piua si s-a retras, declarand ca nu mai poate indura intensitatea tragediei din jurul RHCP.

Irons a fost inlocuit cu Chad Smith, iar Slovak cu John Frusciante. Urmatoarele doua albume scoase au fost si cele mai de succes: “Mother`s Milk” si “Blood Sugar Sex Magik”. Ultimul a generat vreo patru single-uri uriase si a propulsat trupa peste tot, in topuri, pe MTV, la radio, la show-uri de televiziune, in turnee pe stadioane. Frusciante a devenit brusc coplesit de nivelul asta de reusita si a inceput sa se comporte din ce in ce mai ciudat si sa isi futa si contributiile la chitara in timpul concertelor. Kiedis s-a catranit serios pe el si cei doi au incetat sa vorbeasca unul cu celalalt. In `93, pe cand se aflau in turneu in Japonia, Frusciante a renuntat de tot la trupa si s-a carat.

Insa RHCP erau obisnuiti cu astfel de hopuri si s-au descurcat cumva. La festivalul de la Lollapalooza s-au bazat pe un singur chitarist, pe care l-au dat apoi afara si l-au recrutat in final pe Dave Navarro de la Jane`s Addiction. Cu Navarro au cantat la Woodstock in `94 si au inregistrat inca un album. Dar, ghici ce, si Navarro si-a luat talpasita dupa asta. Motivul, dupa cum avea sa glumeasca ulterior intr-un interviu, fusese ca nu era in stare sa se strambe cum trebuie la camere, la modul caraghios. Surprinzator, dupa el, a revenit Frusciante, proaspat scapat din ghearele dependentei, care a contribuit la urmatoarele trei albume. Dar, ciclic, a renuntat din nou, si RHCP au adus alt chitarist si si-au continuat treaba.

O intreaga epopee sinuoasa asadar cu trupa asta. Apropo, daca nu stiati, probabil cea mai celebra piesa a lor, “Under The Bridge” e despre experientele prin care a trecut Kiedis in calitate de sclav al heroinei. All hail to the smack:28