ARTISTII FAC LUCRURI TRAZNITE – EPISODUL IV: OL` DIRTY BASTARD

Hadeti sa ne ocupam un pic si de artisti rap, ca slava Domnului, curentul asta are o intreaga fonoteca dedicata stupefiantelor, ba chiar subgenuri in toata regula croite pentru a tese rime si povesti in jurul drogurilor, ca de exemplu “the cocaine rap” brevetat de catre The Clipse. Asadar, faceti cunostinta cu Ol` Dirty Bastard, aiuritul de serviciu din cadrul legendarului grup, Wu-Tang Clan. Atunci cand Dirty si-a facut aparitia in cadrul culturii pop odata cu albumul de debut din `93 de la Wu-Tang, “Enter the Wu-Tang ( 36 Chambers )”, din felul sau unic de a da pe beat, era clar ca ori era sub influenta, ori era tacanit. Si nu e ca si cum i-as nega talentul sau ce a reprezentat ca artist, dar evenimentele ulterioare din cariera sa aveau sa demonstreze ca omul era un pic din ambele.

Felul lui de a scrie versuri, si modul in care vedea lumea si viata denota o natura reductionista, atinsa de un soi de idiosincrasie. In plus, are o discografie foarte limitata, doar doua albume solo, e drept, foarte tari, lansate intr-o perioada in care alti rapperi inundau constant piata cu marfa. Toate aceste trasaturi l-au propulsat la statutul de legenda vie. Totusi, viata lui in sine era un haos total. A turnat sapte copii. Nu s-a sfiit niciodata sa consume droguri de fata cu ei, ba chiar exista cazuri cand se spune ca si-a fortat progeniturile sa il urmareasca in exercitiul doparii.

FBI-ul i-a facut onoarea sa-i confectioneze un dosar special, destul de stufos, pentru a tine evidenta tuturor nazbatiilor savarsite. De exemplu, ODB a fost arestat de noua ori intre `87 si `99 pentru infractiuni diverse. Inventarul contine tentativa de omor de gradul I sau ilegalitati mai marunte, de-a dreptul hilare. Odata, desi avea vreo 500 de dolari la el, a incercat sa sterpeleasca o pereche de adidasi de 50 de dolari. De dragul adrenalinei, probabil. Apoi, in ultimii 6 ani ai vietii sale zbuciumate, a fost saltat regulat pentru posesie de narcotice. In timpul unui moment din asta, a fost prins cu iarba si vreo 20 de doze de crack si legenda spune ca le-a cerut politistilor sa faca cumva disparute dozele respective, ca nu-i frumos ce se intampla. Nici la infatisari nu s-a dezis de pozne. Odata, inainte sa adoarma in sala, a intrebat-o pe femeia procuror daca il gaseste atractiv si daca o excita prezenta lui.

Sa nu uitam de altfel si de celebrul episod din MTV Cribs cand si-a inghesuit toata liota de puradei intr-o limuzina si s-a dus like a boss sa-si ridice ajutorul social. Ca nebunia lui era naturala, sau doar o cascadorie pentru publicitate, nu se stie cu exactitate, dar, aparent ODB avea lipsuri mari in stocul de tigle de pe casa. A, si a mai fost un episod savuros la niste premii Grammy cand l-a intrerupt pe P. Diddy care tocmai ridica un premiu, si si-a manifestat dezamagirea ca Wu-Tang Clan nu luase nimic la categoria aia, desi, in cuvintele lui celebre de-atunci: “Wu-Tang is for the children.” Vedeti, Kanye West avea precedent pentru genul asta de intreruperi.

In 2000, s-a plictisit sa o frece la dezintoxicare, desi fusese trimis acolo prin hotarare judecatoreasca, a fugit si s-a dus sa asiste la petrecerea de lansare al celui de-al treilea album de la Wu-Tang, “The W”. A fost capturat dupa o luna si condamnat la inchisoare pentru 2 pana in 4 ani. A fost eliberat in 2003, dar era clar ca nu avea sa reziste prea mult, la cat de avariat era. In noiembrie, 2004, s-a prabusit pe podeaua unui studio din New York, luandu-si adio de la viata. La autopsie, s-a descoperit ca era burdusit bine cu un amestec de cocaina si tramadol (sedativ).