In 1984, pe cand filma o reclama pentru Pepsi, parul lui Michael Jackson a luat foc de la un dispozitiv pirotehnic, atarnat deasupra capului sau, care a dat rateu la functionarea optima. La momentul acela, incidentul parea unul minor pe care Michael putea sa-l lase usor in urma. Mai patasti, na…Insa lui Michael i-a luat mai mult timp sa-si revina, decat era de asteptat. In timpul procesului de depasire a momentului, viata sa a cunoscut doua schimbari majore. Prima a constat in modificarea substantiala a aspectului fizic, prin apelul la chirurgie estetica. Din negru, Mike a devenit alb ca smantana. Apoi, regele Pop a facut cunostinta pentru prima oara cu sedativele pe reteta. In urmatorii 25 de ani de viata, relatia lui cu medicamentele avea sa fluctueze, dar sa-si pastreze efectele.
Cand stresul il apasa greu pe umeri, Michael se lansa in abuz. Acuzatiile repetate de molestare de copii l-au aruncat intr-un vartej care i-a cauzat ruinarea financiara aproape completa. A vrut sa se distanteze de realitate si sa nu mai simta nimic. S-a inconjurat de o armata de avocati, manageri, tot felul de printi arabi si alte personaje dubioase din industria entertainment-ului, toti gravitand in jurul lui ca mustele la hoit, fiecare cu interesul sau, de multe ori interese murdare cu nimic diferite fata de cele manifestate de insasi familia lui. Si prin tot vortexul asta, Michael s-a obisnuit sa ia pastile doar ca sa fie capabil sa doarma.
Bineinteles ca un star de proportii globale ca el nu facea rost de chimicale ca orice persoana de rand. Facea un head-hunting pentru un doctor competent si descurcaret de care se folosea sa obtina ceea ce isi dorea. Pe baza acestui tip de aranjament a ajuns sa atarne de Propofol, o anestezie ce inducea o stare dulce de somn de bebelus. Buba era ca tipul asta de anestezie era sigur doar daca era efectuata sub supraveghere atenta, in spital sau clinica, nu acasa. Michael parea sa ignore amanuntul asta si ajunsese sa se bucure de efectele ei la modul de tabiet. Avea si un nume de alint pentru ea, ii zicea “lapticul lui”.
Beleaua iminenta statea sa se intample. In iunie 2009, Michael era in iuresul pregatirilor pentru o serie de concerte de comeback, in Londra, la arena O2. Daca initiativa cu revenirea pe scena muzicala avea sa fie o reusita sau un dezastru, nu vom sti niciodata. Pe 26 iunie, Michael i-a zis doctorului sau, Conrad Murray, sa-l ii faca doza cu anestezie, ca de obicei. Doar ca de data asta nu s-a mai trezit, si a ramas prins in somnul etern, fara intoarcere printre cei vii. Avea numai 50 de ani. O intreaga planeta i-a jelit disparitia. Dupa un proces lung si intens mediatizat, Conrad a fost condamnat la inchisoare, fiind considerat principalul vinovat pentru moartea lui Michael Jackson.