ARTISTII FAC LUCRURI TRAZNITE – EPISODUL VI: JAMES BROWN

James Brown era pe varful valului in anii `60 si `70. Cand il vezi in actiune, in timpul reprezentatiilor din perioada aia, iti vine greu sa ti-l imaginezi cazand din turn, suferind o busitura sanatoasa de sol. Era in capul mesei, avea controlul, era stapan pe el, nu lasa nimic la voia intamplarii. A cautat dintotdeauna sa-si tina trupa departe de mirajul drogurilor. Asa de tare a insistat ca colegii sai sa ramana curati, incat unii dintre ei s-au cam urzicat de atata supraveghere, ca de exemplu, Bootsy Collins sau Catfish, care si-au luat talpasita de sub obladuirea lui Brown si s-au mutat in vecini, in Parliament – Funkadelic. Aici, era liber la droguri, ba chiar se incuraja experimentarea de substante. Era mai degraba o cerinta in CV, decat o insulta usturatoare cum fusese dincolo.

Dar anii `80 au sosit si l-au dovedit in cele din urma si pe “Soul Brother No. 1″. Om era si el, asa ca s-a apucat sa se bucure de PCP (cunoscut si sub denumirea de “angel dust”, folosit odinioara ca tranchilizant pentru cai, unul dintre cele mai date dracu` halucinogene). Incepi sa vezi dragoni si balauri, devii surescitat, paranoic si agresiv. Asa stadiu de tralala atingi, incat ajungi sa-l ameninti pe un nevinovat cu arma, pentru simplul fapt ca iti foloseste toaleta de la birou, fara permisiunea ta. Asa a facut James Brown in `88, dupa numeroase arestari precedente din diverse cauze. A scos arma, i-a pus-o aluia la cap, a urlat ca-l lichideaza daca il mai prinde in veceul lui, si apoi a sters-o, stiindu-se cu musca pe caciula si cu antecedente penale. N-a avut noroc, si a fost capturat de politie dupa o urmarire spectaculoasa care s-a incheiat la granita Georgiei cu Carolina de Sud.

James Brown a fost arestat, iar capetele de acuzare au fost numeroase: conducere sub influenta alcoolului, posesie de narcotice, posesie de arma fara licenta. Basca, atacarea unui ofiter de politie. Si-a luat 6 ani de parnaie. A facut doar trei. In mod normal, patania respectiva ar fi trebuit sa ii dea de gandit, dar omul nu s-a linistit si a ramas in continuare certat la cutite cu legea pentru ultimii 15 ani din viata sa. In afara de nazdravaniile de rigoare, si-a mai gasit un hobby: abuz domestic si violenta conjugala. A mai fost saltat de cateva ori in urma plangerilor depuse de sotia sa, umpluta de vanatai si ajunsa la marginea faliei psihice, gata de cedare nervoasa, aflata la capatul disperarii din cauza sotului sugubat si prea energic. Cu alte cuvinte, alt exemplu clasic de o tona de talent si profesionalism dusa pe pula din cauza drogurilor.