ARTISTII FAC LUCRURI TRAZNITE – EPISODUL X: MARIANNE FAITHFULL

Marianne Faithful a fost in esenta iubita lui Mick Jagger de la Rolling Stones si muza lui. Auzindu-i povestea, n-ai cum sa nu simti un pic de empatie fata de traseul ei. La numai 17 ani, a fost insfacata de managerul de la RS, Andrew Loog Oldham, doar pentru ca era un “inger cu sanii mari” si bagata in anturajul trupei. In paralel, a scos si ea ceva piese anoste cu vagi aluzii erotice, dar rolul principal i-a fost ca insotitoare a lui Jagger. In `67, cand politia a efectuat o razie in casa lui Keith Richards, tocmai cand locatarii isi reveneau dupa “an acid trip” de pomina, s-a sustinut ca saraca Marianne a fost gasita infasurata doar intr-un covor, cu un baton de ciocolata infipt in, ma scuzati, vagin. Richards avea sa demonteze zvonul respectiv mai tarziu in cartea sa, “Life”.

Marianne a co-scris piesa “Sister Morphine”, insa a vazut neputincioasa cum the Stones au preluat melodia si au lansat-o ca si cum era doar a lor, fara sa-i acorde nici un fel de credit, pe albumul din `71, “Sticky Fingers”. De-aici incolo Marianne a intrat intr-o spirala descendenta. La sfarsitul anilor `70 era deja homeless, locuind intr-o cladire parasita din Londra. O soarta cruda si complet neasteptata pentru o femeie atat de frumoasa si emanand senzualitate prin toti porii, incat simplele poze cu ea generau valuri in media, iar prezenta ei a influentat direct una dintre cele mai insemnate trupe pentru generatia ei. Insa, roata avea sa se intoarca in favoarea ei.

Fiindu-i oferita oportunitatea sa mai scoata un album, Faithfull a ales asa-numita Broken English, bruta si confesionala, pentru a tese o poveste fara ezitari, despre cum e sa fii un star pop si un fotomodel, sa traiesti in laurii gloriei, si apoi sa ajungi in strada, uitata de toti. Aranjamentele muzicale de pe album si versurile muscatoare si amare i-au favorizat reaparitia ei in atentia publicului. In timp ce The Stones cantau despre “Some Girls” in timpurile alea, Marianne era prima care venea cu istorisiri din interior, in calitate de groupie, folosita si apoi aruncata afara, ca o masea stricata.