Care sunt cei mai importanti pasi pentru a reabilita un drum comunal?

Tehnologie de drumuri

Atunci cand se decid sa reabiliteze un drum comunal, autoritatile trebuie sa tina cont de mai multe aspecte, astfel incat rezultatul sa fie unul de durata, de care sa beneficieze toti conducatorii auto, dar si locuitorii din zona.

Pasul 1

Inainte de a incepe orice tip de lucrare, este esential sa fie aplicata solutia PERMA – ZYME 11X, care are rolul de a intari solul, de a reduce costurile de intretinere, de a creste capacitatea de transport, de a reduce accidentele si de a prelungi durata de viata a drumului ce urmeaza sa fie reabilitat.

Exista un set extins de domenii de utilizare pentru tehnologia americana de drumuri. Astfel, solutia poate fi utilizata pentru stabilizarea unor drumuri care nu au fost inca modernizate, pentru stabilirea unei fundatii pentru drumurile nationale, judetene sau comunale, pentru consolidarea benzilor de stationare, a acostamentelor, pentru turnarea stratului rutier din zonele naturale, pentru largirea fundatiilor, executarea parcarilor, dar si pentru aleile pietonale din parcuri.

Pasul 2

Compactarea solurilor – se realizeaza cu utilaje speciale, a caror viteza de executie este constanta si redusa. Deplasarea se face in mod liniar, fara schimbari de directie sau opriri bruste. Intoarcerea utilajului nu se face pe portiunea pe care se executa lucrarea.

Sunt folosite fie compactoare vibratoare, fie compactoare cu pneuri, fie cele cu rulouri netede. In tot acest timp, dirijarea circulatiei in zona este foarte importanta pentru ca ea contribuie semnificativ la stabilirea rezultatului final. Dirijarea se face blocand axa drumului, astfel incat circulatia sa nu influenteze in vreun fel bunul mers al lucrurilor.

La final, rezultatul trebuie analizat cu atentie de catre specialisti pentru a stabili daca solul a fost sau nu compactat. Verificarea se face prin strivirea unei pietre. Aceasta trebuie sa aiba aceeasi textura, structura si rezistenta ca si cele folosite pentru compactare. Daca piatra este strivita, fara ca solul sa fie afectat, atunci procesul a fost realizat cu succes, iar echipa de specialisti poate trece la pasul urmator.

Pasul 3

Asfaltare – ultimul pas din procesul de constructie sau reabilitare a unui drum comunal este asfaltarea. Procesul incununeaza toata munca depusa anterior. Lucrarile nu trebuie sa fie intrerupte de circulatia care se desfasoara in zona. Asfaltul trebuie sa aiba un aspect neted si foarte lin, care sa permita o buna functionare a traficului in zona.

Care este durata de viata a drumului comunal reabilitat?

Datorita faptului ca la realizarea lui s-au folosit materiale de cea mai buna calitate si solutii speciale, produsul finit o sa reziste pentru o lunga perioada de timp, permitand traficul intens si reducand cheltuielile de combustibil.

Compania American Roads ofera solutii speciale, care contribuie la prelungirea duratei de viata a unui astfel de drum prin asigurarea rezistentei si durabilitatii solului. Aceasta tehnica ar trebui sa fie parte integranta a tuturor proceselor de construire sau reabilitare a drumurilor: nationale, judetene sau comunale.