Care sunt criteriile decisive pentru favorizarea cancerului la san?

cancer la san

Factorii de risc care contribuie la dezvoltarea cancerul la san sunt numerosi si includ:

Sexul – riscul ca o femeie sa dezvolte cancer este de 100 de ori mai crescut decat in cazul barbatilor.

Varsta – acest risc creste odata cu inaintarea in varsta. Aproximativ 77% dintre femeile cu cancer la san au peste varsta de 50 de ani in momentul diagnosticului.

Genetica – riscul creste in cazul femeilor ce au avut rude diagnosticate cu cancer la san. Riscul este de 2 ori mai mare in cazul in care rudele de gradul intai (mama, sora) au sau au avut cancer la san.De asemenea la persoanele ce au dezvoltat o data cancer de san, sansele de a dezvolta un nou cancer la san sunt de 3-4 ori mai mari.

Istoria menstruala – menstruatiile aparute timpurii, inainte de varsta de 12 ani, sau menopauza aparuta tarziu, dupa varsta de 50 ani, cresc usor riscul de a dezvolta cancerul.

Rasa – femeile caucaziene au un risc mai mare, in timp ce cele african-americane, asiatice, hispanice au un risc mai mic.

Istoria reproducerii – o crestere usoara apare si in cazul femeilor ce nu au copii, sau primul copil il fac dupa varsta de 30 de ani.

Tratamente cu substitutii de hormoni – efectuate pe o periada de peste 5 ani pot creste usor riscul de a dezvolta cancer la san. Acest risc scade la peste 5 ani dupa ce s-au intrerupt tratamentele.