Cateva pronosticuri despre cancerul pulmonar

Cancer pulmonar

Cancerul pulmonar poate fi clasificat in 2 grupe mari :

CPCM – cancerul pulmonar cu celule mici si

CPCNM – cancer pulmonar cu celule non- mici.

In ciuda acestor clasificari, diferentele dintre cele doua grupuri pot fi cateodata neclare, cauza a faptului ca 10-20% din cancerele la plamani au caracteristici asemanatoare ambelor tipuri CPCM si CPCNM.

Cancerul pulmonar cu celule mici sunt cauza a 20% din numarul total ale cancerelor la plaman. Sunt pozitionate de obicei central si sunt sensibile la chimioterapia citotoxica si la terapia prin radiatii. Din punct de vedere clinic sunt asociate cu o crestere rapida a tomorii, si o dezvoltare metastazica foarte rapida.

Celelalte 80% din numarul de tumorilor pulmonare sunt clasificate drept cancere pulmonare cu celule non mici, si reprezinta o categorie diversificata ce cuprinde carcinomul epidermoid sau scuamos, adenocarcinomul si carcinomul cu celule mari. Desi aceste tipuri de cancer au fost predominante pentru secolul 20, incidenta lor a scazut in ultimele decade.

Prognosticul cancerului pulmonar si sansele de supravietuire

Doctorii decid de obicei un prognostic in cazul pacientilor ce sufera de cancer pulmonar. Aceasta il iau dupa ce au luat in calcul toti factorii care pot influenta evolutia sau involutia bolii si tratamentul. Vor face astfel estimari folosindu-se de datele altor sute sau chiar mii de pacienti. Calculele se vor face in functie de statistici.

Daca cancerul pulmonar raspunde in bine la tratament, doctori vor calcula un prognostic favorabil. Insa, daca tumora este agresiva si extrem de greu de controlat, prognosticul va fi unul nefavorabil. Este esential sa stim ca prognosticul in cazul cancerului pulmonar este pur si simplu o predictie, astfel ca nimeni nu poate fi sigur de rezultatul sau de urmarea pentru un anume pacient.

Cand oamenii vorbesc despre sanse de supravietuire in cazul unui cancer aflat in stadiul IV, este foarte greu de a da un prognostic pentru cat vor supravietui cu cancerul sau tumora. Statisticile se aplica doar in cazul unor pacienti.

Unii pacienti diagnosticati cu cancer pulmonar neoperabil, in stadiul IV (mai exact un numar de mai mic de 5 indivizi din o suta) vor supravietui macar cinci ani. Prognosticul cancerului la plaman este de un an in cazul tratamentelor paliative (tratamente care amelioreaza sau care inlatura simptomele pentru o perioada scurta de timp) ale cancerului.

O atitudine optimista, o schimbare a stilul de viata poate determina o crestere a ratei de supravietuire in urma unui astlfel de diagnostic.