Ce inseamna Constatare Amiabila prin polita RCA

accident auto

Daca sunteti sofer cu siguranta, de bine de rau, a trebuit sa incheiati polita de asigurare RCA. Daca nu ati fost constient de avantajele pe care ti le ofera posesia unei astfel de polite de asigurare auto, pentru ca nu ai avut nevoie de ea pana acum, macar ai fost constient de faptul ca neincheierea unei astfel de polite de asigurare de catre proprietarii de autoturisme atrage sanctionarea cu amenda de pana la 2000 de lei, data fiind obligativitatea sa.

Gaseste un RCA ieftin si nu vei mai fi nevoit sa platesti amenda in cazul in care vei fi gasit conducand fara polita valabila. De asemenea, trebuie sa fii constient de avantajele uriase pe care ti le ofera detinerea unei astfel de polite de asigurare auto. Prin intermediul politei de asigurare RCA sunt oferite despagubiri pentru toti cei care au suferit o paguba de natura materiala in timpul accidentului de circulatie, cat si pentru cei vatamati corporal, in cazul in care respectivul incident s-a intamplat din vina soferului asigurat. Cu ajutorul unui calculator RCA poti afla care este cea mai avantajoasa oferta de polita de asigurare RCA ca pret si poti face comparatie intre ofertele diferitilor asiguratori.

In cazul in care esti implicat intr-un accident de circulatie, trebuie sa stii ca poti utiliza constatarea amiabila pentru a evita drumurile pe la politie. Insa o astfel de solutie se poate utiliza numai in momentul in care au fost implicate in accident doar doua automobile si nu au existat persoane care sa fi suferit vatamari corporale sau decedate. De asemenea, in urma accidentului nu trebuie sa fi existat avarieri ale unor vehicule/cladiri/bunuri. O ultima conditie in ceea ce priveste utilizarea constatarii amiabile este sa existe acordul ambelor parti (ambii soferi implicati in accidentul rutier respectiv).

Daca recurgeti la constatarea amiabila, atunci va trebui sa completati un formular tip specific, insa prin intermediul acestuia niciuna din cele doua parti nu isi recunoaste vinovatia. Vinovatia va fi stabilita de catre asiguratori ulterior.  Pentru ca respectivul formular de constatare amiabila sa fie valabil incercati sa completati cat mai corect si complet rubricile formularului. Din momentul in care ai completat formularul de constatare amiabila, trebuie sa stii ca nu vei mai putea merge la Politie in cazul in care vei avea nemultumiri asupra stabilirii vinovatiei.

Daca ai completat un formular de constatare amiabila, compania de asigurari este obligata sa rezolve cazul pe baza formularului respectiv si nu te mai poate trimite la politie.