Cel mai mare aeroport din lume, deschis pentru pasageri

dubai

Cel mai nou aeroport din Dubai, care se presupune ca va fi cel mai aglomerat din urmatorii 10 ani, a inaugurat primul avion comercial pentru pasageri.

In mod surprinzator, primul zbor care sa doboare recordurile high-tech de pe Aeroportul International Maktoum, a fost realizat de un serviciu Wizz Air de la Budapesta cu 100 pasageri la bord. Aeroportul s-a deschis pentru prima oara in iunie 2010 cu o singura pista, dar pana de curand folosea doar avioane de marfa.

In prezent, doar 6 companii aeriene – Condor, Gulf Air, Jazeera Airways, Qatar Airways si Wizz Air s-au inscris pentru a opera zboruri catre acest aeroport. Constructorii sai spera ca in viitor sa faciliteze transportul a 160 milioane de pasageri pe an, iar doua treimi din acestia sa fie in tranzit. Atunci cand va fi gata, acest aeroport in valoare de 32 miliarde dolari va avea 5 piste.

Cele mai aglomerate aeroporturi din lume

Cel mai aglomerat aeroport din lume din acest moment este Hartsfield-Jackson Atlanta International, care a operat mai mult de 95 milioane de pasageri in 2012. Este urmat de Beijing Capital International, cu 82 milioane, London Heathrow cu 70 milioane siTokyo International cu 67.8 milioane. Aeroportul din Dubai era pe locul 10 in topul celor mai aglomerate aeroporturi, operand aproximativ 50 milioane calatori. Un altaeroport gigant este in acest moment sub constructie in apropiere de Istanbul. Conform rapoartelor, terminalul va avea 6 piste si o capacitate de 150 milioane de pasageri pe an.