Cum alegem adidasii de alergare?

adidasi

Unul dintre cele mai accesibile sporturi sau forme de activitate fizica, de exercitiu pentru mentinerea unei conditii fizice bune  este alergarea sau joggingul. Tot ce necesita este un spatiu potrivit (fie parc, strada, padure, teren amenajat), o imbracaminte adecvata (ce  sa nu ne incomodeze si nici sa nu retina umezeala – transpiratia) si o pereche de adidasi. De cele mai multe ori, la acest ultim punct apar problemele. Pentru ca adevaratul test al unor adidasi de alergare nu este designul, marca sau felul in care ne vin in magazin, ci pe teren, dupa cativa kilometrii doar.  Intr-un fel, putem observa ca materialele conteaza cu adevarat, alegerea unei marimi potrivite si chiar si forma piciorului sunt factori importanti.

Cum poti insa sa ingustezi oferta variata de adidasi si sa ajungi la gama de produse care ti se potriveste cu adevarat? Exista anumite criterii care trebuie atinse, in detaliu.

1. Adidasi pentru asfalt sau pentru outdoor (de trail) ?

Majoritatea adidasilor prezenti pe piata din Romania, in sectiunea Alergare, sunt destinati drumurilor pavate sau asfaltate, si uneori suprafetelor cu mici neregularitati – usori si flexibili, ei au suprafete moi care sa absoarba socurile si sa stabilizeze picioarele, in timpul miscarii repetate pe supravete dure si drepte. Pe de alta parte, modelele pentru trail sunt  construite pentru a rezista rutelor din afara drumului. Tocmai de aceea, aceasta incaltaminte este imbunatatita prin talpa mai agresiva pentru o tractiune mai solida, mai sporita, pentru a oferi in acelasi timp o stabilitate superioara, un suport mai bun si nu in ultimul rand o protectie mai buna. Daca nu preferi asfaltul si locuiesti intr-o zona care iti ofera numeroase trasee de trail, acesta e modelul potrivit.

2. Cunoaste-ti piciorul

Acest al doilea punct are in vedere anumite puncte esentiale – in primul rand, trebuie sa ne asiguram ca cunoastem marimea ce o purtam la pantofi. Daca unul din picioare e mai mare decat celalalt sau aveti deseori probleme cu gasirea unui model  care sa vi se potriveasca, incercati perechea pe care doriti sa o cumparati. Uneori marimile variaza, de la producator la producator – nu e vorba doar de lungimea piciorului, cis si de latime. S-ar putea  sa necesitati o marime mai mare. Un alt aspect e dat de arcuirea talpii piciorului – pentru a verifica, urmariti urma piciorului lasata dupa ce faceti dus, de exemplu (arc ridicat, normal sau picior plat). Alte afectiuni ale talpii sau piciorului ar trebui consultate de catre un medic specialist, pentru un diagnostic iar apoi pentru a indica solutiile potrivite.

3. Fabricarea adidasilor de alergat

Acesti adidasi de barbati pot fi confectionati din mai multe materiale  – fie piele sintetica,  nylon, tpu (termoplastic urethan), parti rezistente la apa, cu o aerisire potrivita (ex . Goretex) – la suprafata; talpa interioara e confectionata deseori din EVA,  placi subtiri de nylon, tpu sau combinatii.

Desigur, exista o serie lunga de alte criterii – grosimea talpii, sireturile si asa mai departe. Nu uitati insa ca orice adidasi sa fie probati, testati si doar apoi folositi in ture mai luni.