Cum sa alegi masina de spalat potrivita

masina de spalat

Piata este plina de masini de spalat de dimensiuni si branduri diferite. In aceste conditii devine tot mai dificil sa gasim una care sa potriveasca nevoilor noastre. Inainte sa ne avantam asadar in patima cumparaturilor trebuie sa analizam cu atentie care sunt cerintele noastre personale. Cei mai multi dintre noi, nici nu stiu care sunt acestea cand vine vorba de o masina de spalat, asa ca ne-am gandit sa va descrie cateva dintre acestea pentru a va face decizia mai usoara.

Tipuri de masini de spalat
Exista 2 tipuri principale: cu incarcare de deasupra si cu incarcare din fata. Daca doriti sa plasati masina sub blatul de la bucatarie, alaturi de alte electrocasnice, va trebui sa va alegeti o masina cu incarcare frontala. Daca cautati una ingusta care sa incapa cu usurinta in baie, una care se incarca de deasupra este o solutie mai buna. Acestea din urma consuma mai multa energie si apa, insa au capacitate mai mare.

Capacitatea de spalare
Aceasta determina ce incarcatura de haine se poate spala intr-o singura tura. Exista conform acestui criteriu, 3 tipuri de masini:
– cu mai putin de 5 kg – potrivite pentru familiile mici cu unul sau 2 membri.
– intre 5 si 7 kg, pentru familii de 3-5 persoane.
– peste 7 kg, pentru familii numeroase.

Viteza de rotire
Aceasta determina viteza cu care masina va roti hainele pentru a le stoarce. Se masoara in numar de revolutii pe minut (rpm). Pe masina scrie doar numarul maxim de rotatii, dar nu la toate hainele de foloseste aceeasi viteza: pentru bumbac viteza este mai mare decat pentru haine sintetice. Va trebui sa va asigurati ca masina de spalat pe care vreti sa o cumparati are ambele optiuni. Pentru bumbac aveti nevoie de 1000-1800 rpm iar pentru sintetice si delicate, intre 400-800 rpm.

Programe de spalare
Cele mai importante sunt: spalare manuala, lana, haine delicate, matase, spalare rapida. Daca doriti ceva mai performant va puteti uita si dupa programe: indepartare grasime, pre spalare, spalare intensiva, extra stoarcere, spalare economica, spalare anti bacteriana. Multe dintr masinile noi de pe piata au inclus un program numit Fuzzy Logic, care selecteaza cu ajutorul unor senzori tipul de haine din masina si declanseaza automat programul de spalare corespunzator.

Eficienta
De obicei este masurata pe o scara de la A la G, unde A este cea mai ridicata. Eficienta se calculeaza luand in considerare consumul de energie, cantitatea de apa folosita, cu abilitatea de uscare. Cele mai bune au calificativul AAA scris pe ambalaj.

Temperatura apei
Pe eticheta diferitelor haine este scris ca acestea trebuie sa fie spalate la temperaturi diferite. Minimul de optiuni pe care ar trebui sa le aibe orice masina este  de 3 temperaturi: 30°, 60°si 90°.

Sursa de apa
Majoritatea masinilor sunt facute sa accepte doar apa rece, deoarece aceasta are un rol important in indepartarea petelor si in spalarea hainelor delicate. Acestea sunt cele mai eficiente.
Unele insa accepta atat apa rece, cat si calda, asadar exista 2 valve de racordare la sistemul de apa. Aceste masini sunt mai putin eficiente.

Brand
Exista multe branduri de incredere, daca stiti unde sa cautati. Printre acestea se numara: Electrolux, Arctic, Bosch, Siemens, Samsung, Whirlpool, etc.