Elemente importante in amenajarea gradinii

gradina

Cu toate ca sunt foarte multe stiluri si tipuri de gradini, exista totusi foarte multe elemente importante in designul gradinilor contemporane care pot fi identificate la majoritatea acestora. Orice gradina este construita in asa fel incat sa fie in armonie cu personalitatea si casa proprietarului, sa exprime stilul acestuia. Asa arata secretul gradinilor contemporane si acesta e motivul pentru care gradinile actuale sunt atat de diferite si de interesante. Astazi putem alege dintr-o oferta generoasa de plante si flori decorative, arbori si arbusti disponibili pe piata de amenajari gradini. Cu ajutorul lor ne putem crea coltisorul de vis.

Arhitectura peisagistica nu inseamna doar plantarea unor ierburi decorative si flori de gradina ci si crearea unui mediu estetic si functional pentru anumite scopuri. Astfel au aparut unele elemente decorative fixe cu ajutorul carora putem crea o structura a gradinii pentru a oferi spatii atat pentru flori cat si pentru diferite alte functii cum ar fi terasele si aleile. Asa au aparut in amenajarile de gradini pavelele, caramizi sau pietre de pasi in diferite forme si culori pentru a satisface toate gusturile.

Indiferent daca dorim sa punem o alee pavata sau din pietre de pasi, ea trebuie construita cu multa grija si gandita in asa fel incat sa-si pastreze functionalitatea si estetica si sa fie in armonie cu restul gradinii. In unele gradini contemporane gasim spatii mari, pavate, pentru a crea terase echipate cu mobilier de gradina, obtinand astfel un loc placut in care sa poti savura un ceai sau o cafea cu prietenii, ascultand ciripitul pasarelelor.

In alte tipuri de gradini amenajate totul este lasat mai liber, sunt eliminate toate elementele geometrice si artificiale, chiar si aleea este construita din pietre de pasi de forme naturala, parca aruncate la intamplare pentru a pastra naturaletea si libertatea fireasca. Totul este in asa fel gandit incat sa ofere o priveliste naturala si vesela, indulcita de culorile florilor si texturile frunzelor decorative. Aici sunt utilizate doar materiale naturale cu scopul de a recrea o insula de verdeata langa casa noastra.

In amenajarile de gradini contemporane pot aparea diferite elemente de atractie care aduc un plus gradinii, ele pot fi stancarii, iazuri sau cascade amenajate, lampa sau altar de gradina. Aceste elemente sunt alese in conformitate cu tematica gradinii si sunt utilizate singular sau combinate cu alte elemente decorative pentru a crea atmosfera pe care o doresc.

De exemplu la amenajarea gradinilor japoneze se utilizeaza frecvent ca element de atractie lampa sau altarul de gradina combinate cu elementul apa, cascada sau iazul de gradina, dar acestea pot aparea si separat ca element singular cu scopul de a deveni punctul de atractie al gradinii. In alte tipuri de gradini putem observa stancarii inaltindu-se din gazonul cu flori si plante decorative aducand o pata de culoare incantatoare privirii noastre.

In alte cazuri plantele decorative imbratiseaza cate un element decorativ sugestiv, cum ar fi un ulcior de lut sau alt element cu incarcatura traditionala pentru a sugera o atmosfera rustica. Ideile si temele in jurul carora se construiesc gradini contemporane pot fi diferite. Daca avem ideea inseamna ca am facut deja jumatatea drumului.