Exista o formula matematica pentru parcarea masinii?

parcare

Parcarea propriei masini deseori devine o treaba foarte complicata. Spatiul unde putem parca masina devine, mai ales in orasele mari, o problema din ce in ce mai mare, asadar deseori trebuie sa ne multumim cu ce gasim.

Cum se parcheaza o masina perfect? Teoria de baza e aceeasi pentru toate tipurile de masini, chiar daca trebuie luat in considerare dimensiunile masinii si spatiul unde decidem sa parcam.

Un studiu britanic a demonstrat ca 57% dintre soferii Reginei Angliei au destula incredere in capacitatile lor de a parca, insa 43% ar prefera sa conduca la infinit numai sa nu fie pusi in situatia de a parca masina.

De aici a pornit curiozitatea unui profesor de matematica de la Universitatea Royal Hallowey din Londra, care a decis sa descopere o formula matematica capabila sa explice “parcarea perfecta a masinii”, pentru a oferi, soferilor care au aceasta teama de parcare, o speranta.

Profesorul Simon Blackburn explica faptul ca parcarea unei masini e o operatie care, explicata din punct de vedere matematic, poate fi la indemana oricui. Inainte de toate e necesar sa cunoastem in mod perfect dimensiunile propriei masini, sa determinam cu precizie fiecare unghi si sa fim familiari cu toate partile caroseriei care ies in evidenta; se pare ca aceasta cunostinta a masinii este fundamentala pentru a parca cu succes.

Cunoscand acesti parametrii ai masinii e posibil sa determinam daca locul de parcare ochit este suficient de mare pentru masina pe care o avem. Odata individuata “prada” putem sa pornim manevra de parcare tinand cont si de alte detalii importante. Inainte de toate trebuie sa cunoastem raza de curba a rotilor din fata si trebuie sa le raportam la distanta dintre rotile din fata si cele din spate.

Tinand cont de aceste detalii trebuie sa folosim lungimea zonei anterioare masinii noastre (de la roata care efectueaza curba pana la targa de inmatriculare, cu alte cuvinte) si dimensiunile masinii parcate in fata careia vrem sa pozitionam autovehiculul nostru.

Facand astfel ar trebui sa avem toate elementele pentru a putea decide momentul curbarii pentru a parca masina in momentul cand am introdus marsalierul.

Ce putem spune? Dupa parerea noastra invatamintele primite la Scoala de Soferi sunt mai mult decat suficiente, dar practica pe teren e fundamentala, chiar daca la inceput mai spargem cate o oglinda retrovizoare sau mai zgariem masina, insa un lucru e cert … stiinta explica tot!