Experienţa nu ţine loc de neprevăut

pregatit

Povestea de mai jos o ştiu de ceva vreme, însă acum mi-am dat seama că ilustrează foarte bine mesajul pe care vreau să-l transmit la finalul articolului. Dincolo de amuzamentul din deznodământ, merită să tragem nişte concluzii.

Un cuplu proaspăt căsătorit află că în mai puţin de 9 luni se lasă cu flori şi felicitări la maternitate. Îşi doreau foarte mult ca primul lor copil să fie băiat şi asta nu doar din mândria soţului. Viaţa le-a pregătit, însă, altceva. Primul născut a fost… o primă născută. “Ei, asta este” şi-au spus. “Bine că e sănătoasă, să fie fericită, următorul va fi băiat”.

Nu la mult timp, a venit şi ziua în care au aflat că vor fi din nou părinţi. De data asta trebuia, clar, să fie băiat. După ecograful de la 5 luni au aflat că următorul va fi.. o următoare. Tot o fată. Erau decişi să se oprească aici, consolaţi că nu le-a fost dat să aibă şi un băiat.

După ce anii au trecut şi la insistenţele tot mai aprige ale soţului, şi-au mai încercat norocul încă o dată. Îşi doreau foarte mult să vină un băiat, erau pregătiţi pentru asta, dar erau la fel de pregătiţi şi pentru cazul în care ar mai fi venit o fată.

Ce credeţi că “le-a adus barza”? Gemene! Nu v-aţi fi aşteptat la deznodământul ăsta, nu? Nici ei.

De ce v-am spus toate astea? Am auzit de foarte multe ori oameni spunând că au atâta experienţă într-un domeniu şi că au trecut prin atâtea de-a lungul vieţii încât nimic nu-i mai poate surprinde şi sunt pregătiţi pentru orice le rezervă viitorul. Credeţi că oamenii din povestea de mai sus s-au gândit serios la faptul că ar putea să aibă gemene, deşi exista probabilitatea asta? Ne place să ne gândim şi să ne pregătim doar pentru variantele favorabile, scoatem de multe ori din calcul neprevăzutul.

Oricât de multă experienţă ai avea, prin oricâte momente relevante ai fi trecut prin viaţă, cu siguranţă există situaţii la care nu te-ai gândit, pe care nu le-ai prevăzut, dar care au o foarte mare probabilitate de a se întâmpla. Să ne gândim mai bine la asta, de fiecare dată!