Dintre toate organele vitale din corpul tau, inima ta este de departe cel mai important. Aceasta pompeaza in jur de 2.000 de galoane de sange prin corpul tau in fiecare zi. Din nefericire, boala cardiaca este una dintre cele mai frecvente afectiuni la barbati de peste 45 de ani, iar la femei de peste 55 de ani. Factorii declansatori includ genetica, stilul de viata si alegerile pentru dieta. Iata ce puteti face pentru a avea o inima faa cusur:
Fiti activi. Faceti exerciti fizice
Exercitiul cardiovascular regulat mentine puternic muschiul inimii, imbunatateste fluxul sanguin si poate ajuta la reducerea acumularii de placi in artere. Combate, de asemenea, obezitatea, o cauza principala a aparitiei de boli cronice mentionate mai sus. Doar 20-30 de minute de exercitii fizice moderate pot creste rezostenta inimii. Chiar si pasii mici fac o diferenta, cum ar fi urcarea scarilor in loc de lift, sau mersul pe jos dupa masa.
Este vorba despre toate grasimile bune
In general, credem ca grasimile dietetice sunt un inamic pentru sanatatea inimii, dar grasimile saturate ca cele gasite in carnea rosie si grasimile dn produsele de panificatie si alimentele nesanatoase nu sunt genul despre care vorbim aici. Multe alimente crude au acizi grasi esentiali, in special omega-3. Pe langa consumul anumitor pesti si suplimentele, exista o multime de surse de plante, cum ar fi nuci, seminte de in si fructe de padure, care contin omega-3. Doar o mana din toate acestea pot da dietei zilnice impulsul de care are nevoie.
Tensiune arteriala ridicata, colesterol si diabet
Ce au aceste trei lucruri in comun? Boala cardiovasculara. Acestea va pot supune la un risc mai mare pentru afectiuni probabile cum ar fi ateroscleroza – acumularea de grasime in artere care perturba fluxul regulat de sange, crescand sansele de formare a cheagurilor care pot duce la stop cardiac sau accident vascular cerebral.
Mai multa odihna
Studiile au aratat ca persoanele dorm mai mult de 6 ore pe noapte au tensiune arteriala mai scazuta, niveluri mai scazute de inflamatie si o regenerare celulara mai buna, toate lucrurile care vor contribui la sanatatea inimii tale.
Spune „Nu” tutunului
Fumatul este periculos pe plamani, dar este la fel de rau pentru artere. Inhalarea tutunului nu numai ca dauneaza mucoasei arterelor pe termen lung, ci ofera si riscuri imediate care merita luate in considerare. Fumatul pune stresul excesiv asupra inimii prin reducerea cantitatii de oxigen din organism si stimularea adrenalinei, care va forteaza inima sa lucreze mult mai greu si poate creste tensiunea arteriala.