Hessdalen, fenomenul luminilor

hedsalen

Hessdalen e o vale din Norvegia, unde locuiesc nu mai mult de 200 de persoane. In aceasta vale, de multi ani, se manifesta un fenomen, care in acest moment nu a are o explicatie. Pe cer se vad, de fapt, cu o anumita frecventa, lumini stranii care iau diverse forme (desi cea mai frecventa e cea de forma sferica), dimensiuni si culori.

Luminile pot fi fixe sau intermitente; imobile sau in miscare; fixe in aer, pe munti sau pe pamant. Durata lor poate fi de la cateva secunde la cateva minute. Realitatea acestui fenomen e atestata de martori oculari, dar si de catre fotografii facute, filmate sau analize ale undelor radio.

De-alungul anilor s-au dat diverse explicatii, dar majoritatea sunt de concluzie ca e vorba de extraterestrii. Oamenii de stiinta, care s-au dus la Hessdalen si au studiat fenomenul, spun ca poate fi vorba de fizica plasmelor sau manifestari piezoelectrice. Piezoelectricitatea este proprietatea anumitor materiale, prezente in sol (cristale mai ales), de a genera o diferenta de potential , daca sunt supuse unei forte mecanice: compresie, intindere sau rupere. Acest fenomen poate produce aceste lumini; sau pot fi concentratii de energie, care in anumite momente produc lumina.

Dar nu se exclud corelatii cu activitatea soarelui (pete si vant solar) in prezenta gazului radon prezent in atmosfera joasa. Multe ipoteze, care fac acest mister inca neelucidat.