Hot dog se refera la “caine cald”?

hot-dog

Termenul angloamerican hot dog (care se traduce cu “caine cald”) se refera la chifla calda unsa cu mustar si careia i se pune un carnat de tip cremvusti. Hot dog-ul s-a nascut in New York prin anul 1860, dar termenul a inceput sa se difuzeze pe la inceputul lui ‘900. Hot dog-urile erau vandute sub denumirea de dachshund sausages, adica carnati teckel, poate deoarece aminteau, in mod vag, de acea rasa de caini.

Un hot dog la propriu

Fu Tad Dorgan, desenator sportiv la New York Evening Journal, cel care in anul 1901 a conjugat termenul hot dog pentru a ilustra desenul realizat cu ocazia unei importante partide de baseball la New York.

Nestiind cum se scrie cuvantul german dachshund (Teckel), a scris, pur si simplu, hot dog, inspirandu-se din faptul ca vanzatorii ambulanti fierbeau carnatii pe strada in oale mari si chemau trecatorii cu : “get your dachshund sausages while they’re red hot”, adica: Ia-ti carnatul dachshund cat mai e cald!

In Europa hot dog-ul mai este denumit frankfurter sau wiener, cu referinta la orasele Frankfurt si Viena, unde sunt foarte populari.