Informatii despre Catedrala Mitropolitana din Iasi

catedrala iasi

Iasi este un oras cultural important din tara si din Moldova. Catredrala Mitropolitana din Iasi reprezinta un punct de pelerinaj pentru romanii din toata tara. Este cea mai mare biserica din Romania si una dintre cele 6 catredrale mitropolitate din tara. Cei care au dorit construirea acestei biserici au fost domnitoru Mihai Sturdza si mitropolitul Veniamin Costachi. Lucrarile au inceput in anul 1833, au incetat in 1839, iar in 1880 mitropolitul Iosif Naniescu a reinceput lucrarile la marea biserica, urmand ca in 1887 sa fie terminate. Biserica a fost restaurata de curand.

Aici se afla moastele Sfintei Parachiva, o sfanta care atrage mii de pelerini in fiecare an. Pe data cand se sarbatoreste Sfanta Parachiva, mii de pelerini vin aici pentru a atinge racla cu moastele sfintei, ele fiind considerate facatoare de minuni. In fiecare an crestinii stau la coada, pana sa ajunga la racla cu moastele stintei, ore intregi datorita multor oameni care vin si se roaga.

Pentru cei care nu pot ajunge in zilele de pelerinaj, biserica este deschisa tot timpul si puteti sa treceti pe la racla cu moastele Sfintei Paraschiva. Catedrala Mitropolitana din Iasi reprezinta biserica Mitropoliei Moldovei si Bucovine. Pentru orasul Iasi ea este de cele mai multe ori un obiectiv turistic pentru strainii care vin in zona